Trendforduló az üzemanyagáraknál

A nemzetközi piaci folyamatok miatt a jövő héten a benzin 2-3, míg a gázolaj körülbelül 5 forinttal drágulhat a GKI Energiakutató előrejelzése szerint.

A benzin kiskereskedelmi átlagára így 410, a gázolajé pedig 417 forint körül alakulhat jövő szerdától. Az irányadó piacon a benzin dollárban kifejezett ára az elmúlt héthez képest ismét, ezúttal 2,9 százalékkal emelkedett. A gázolaj jegyzése 5,4 százalékkal került feljebb. Igaz, a forint a dollárral szemben átlagosan 0,4 százalékkal erősödött, ami tompítja az áremelési nyomást.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,5 százalékos, míg a gázolaj esetében 4,9 százalékos emelkedést mutatnak. Az elmúlt egy év során a benzin 10, a gázolaj körülbelül 13,5 százalékkal drágult. Havi nettó átlagkeresetünkből ma 8 százalékkal kevesebb benzint és kb. 11 százalékkal kevesebb gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve – állapítja meg a gazdaságkutató. Az olajárak eséssel reagáltak a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának a világgazdaság idei növekedésének gyengülésére utaló szavaira. Christine Lagarde szerint az áprilisban előrejelzett 3,5 százalékos gyorsulásnál szerényebb lesz az idei fejlődési ütem.

Az is borzolta az idegeket, hogy a világ vezető gazdaságában, az Egyesült Államokban a várt százezer helyett csak nyolcvanezer új állást töltöttek be júniusban. Ebből arra következtettek a befektetők, hogy gyengül a gazdaság, emiatt kevesebb olajra lesz szüksége. Az aggodalom az Európában irányadó Brent olajtípus hordójának árát ismét a százas szint alá nyomta, 98 dollár környékén kereskedtek vele. Az árcsökkenésben szerepe volt a dollár erősödésének is, amit annak köszönhet, hogy az Európai Központi Bank csütörtöki kamatcsökkentésére gyengüléssel reagált az euró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.