Tegnap még belebukott, ma már túlélte a csalást az elnök

Roppant érdekes fordulatot vett a Barclays bankház körüli botrány. Marcus Agius elnök tegnap minden felelősséget magára vállalt és a vasárnap esti híreszteléseket igazolva a Londoni Értéktőzsde nyitása előtt egy órával hivatalos közleményben adta hírül távozását. Kedden reggel azonban ő "lett" a Barclays elnöke – tudatta a bank közleményében.

Aligha volt nyugodt éjszakájuk a Barclays bankház vezetőinek. Tegnap még arról szóltak a hírek, hogy Marcus Agius, a ház elnöke megára vállalta az egyre csak dagadó botrány összes felelősségét, és bejelentette lemondását. Hogy pontosan mi is zajlott éjszaka, azt egyelőre nehéz lenne megmondani. A bankház ugynakkor reggel azt a közleményt tette közzé, amelyben bejelentik, Marcus Aigus lesz a Barclays elnöke, a feladata pedig az lesz, hogy új vezérigazgatót találjon.

Bob Diamond (balra) eddig maga mögött tudhatta Marcus Agius (jobbra) támogatását
Bob Diamond (balra) eddig maga mögött tudhatta Marcus Agius (jobbra) támogatását

A tegnap még ezt a pozíciót betöltő Bob Diamondnak kellett ugyanis mennie, akinek egyébként a parlament szerdára, rendkívüli módon összehívott pénzügyi bizottsága előtt lett volna jelenése. Hogy pontosan mi vezetett ehhez a forgatókönyvhöz, arról valóban nehéz lenne túl sokat kideríteni a közlemény alapján. A felek jobbára a banknál eltöltött 16 szép évet – Bob Diamond akkor csatlakozott a pénzintézethez –, a jó szakembereket és egymást dicsérik. 

Mindenesetre Marcus Agius a brit bankvilág igencsak ismert és befolyásos személyisége. Mielőtt 2006-ban a Barclays élére került, a Lazard londoni ágának vezetője volt, és ebben a minőségében olyan látványos üzleti megállapodásokat hozott tető alá, mint a brit BAA repülőtér-üzemeltető csoport tízmilliárd fontos eladása a spanyol Ferrovialnak. A cambridge-i és harvardi végzettségű főbankár népszerűsége már ez év tavaszán megcsappant, amikor felháborodott részvénytulajdonosokkal szemben védelmébe vette Bob Diamond vezérigazgató 17 millió fontos fizetési csomagját.

Nem mellékesen Agius több lábbal áll a brit gazdasági életben, elnöke a brit bankárok szövetségének, tagja a BBC igazgatóságának és „nagykövete” a kereskedelmi, befektetési kapcsolatokat ösztönző szervezetnek. A City AM napilap nem feledkezik meg a lelkes kerékpáros és amatőr kertész érdemei között a kew-i botanikus parkban betöltött kurátori tagságáról sem. Marcus Agius a világ egyik legrangosabb bankárcsaládjába nősült be. Felesége, egyben két gyermekének édesanyja, Kate, Edmund de Rothschild, az NM Rothschild brit bankház volt elnökének lánya.

A Barclays körüli botrány azzal robbant ki, hogy kiderült: a brit pénzügyi felügyelet (FSA) minden idők legnagyobb banki bírságát, 291 millió font büntetést szabott ki a hitelintézetre, amiért a 2008-as globális hitelválságot megelőzően manipulálta a londoni (Libor) és az euróövezeti bankközi kamatot (Euribor), vagyis azt a mutatót, melyen a pénzintézetek egymást hitelezik.

A Libort és az Euribort naponta számítják ki több nagy bankház aktuális ajánlatai alapján. Amellett, hogy jelzi, a bankok milyen kamat mellett hitelezik egymást, vagyis így közvetve hatással van arra is, hogy a bankok mennyi kölcsönt és milyen kondíciók mellett nyújtanak ügyfeleiknek, mindkettő fontos referenciakamat is egyben: a vállalati és a lakossági hitelek jelentős részét – Magyarországon is – a rátákhoz kötik, s így a mutatók alakulása közvetlenül is befolyásolja a kölcsönök kamatterhét. A botrány azért tört ki, mert a Barclays és több más bankház mesterségesen alacsonyan próbálta tartani a Libort és az Euribort, hogy kedvező fényben tüntesse fel magát, és az indokoltnál nagyobb hasznot húzzon pénzügyi tevékenysége során.

Még hétfői közleményében a Barclays ígéretet tett arra, hogy mélyreható vizsgálatot indít a múltban követett helytelen gyakorlattal kapcsolatban, és új etikai kódexet dolgoz ki munkatársai számára. Mindez lehetővé teszi megtépázott tekintélyének helyreállítását. Egy napja még úgy fogalmaztak: nem kívánják elsietni az új elnök kinevezését. A média akkor még Michael Rate-et "látta" a poszton, aki a BT (korábban British Telecom) elnökéből elnökhelyettessé avanzsált a cégnél. 

Bob Diamondnak, a Barclays vezérigazgatójának túlélési esélyeit hétfőn még attól tették függővé, hogy hogyan szerepel szerdán a parlament pénzügyi bizottságának sebtében összehívott rendkívüli meghallgatásán. Az egyáltalán nem tűnik valószínűnek, hogy éppen ezt a meghallgatást szerette volna elodázni a Barclays, hiszen a felmentés ellenére Bob Diamondot ugyanúgy meghallgathatják a kéviselők, mint eddig. 

A sötét manőverekről értesülve David Cameron kormányfő független vizsgálatot rendelt el a bankok közötti hitelezési rátákkal kapcsolatban, míg Ed Miliband, az ellenzék vezére a teljes banki kultúrát tekintené át nyilvános eljárás formájában. Mervyn King, az angol jegybank elnöke is lesújtó véleményt fogalmazott meg az ügyfelekkel szembeni „hitvány bánásmódról”, és a szakma kultúráját érintő „érdemi változásokat” sürgetett. Vince Cable, az üzleti életért felelős miniszter bejelentette, hogy a kormány a héten konzultációt indít arról, vajon a súlyos hibákat elkövetett, megroggyant bankházak igazgatói ellen alkalmazhatók-e bűnügyi szankciók.

A brit pénzügyminisztériumban azon gondolkodnak, hogyan kellene megbüntetni a csaló üzletkötőket. A tárca vezetője, George Osborne által elindított közös gondolkodás érinti azt a lehetőséget is, hogy banki vezetők elveszthetik állásukat, ha az általuk felügyelt részlegekben visszaélések történtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.