A Mol ismét a Nabucco felé fordul

Kissé kínos helyzetbe került a Mol most, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmezőt irányító cégszövetség a héten a NabuccoWest nevű tervet választotta az ott kitermelendő tüzelőanyag Közép-Európába szállítására. Április végén Orbán Viktor kormányfő meglepetésre bejelentette, hogy „a Mol elhagyja a teljes projektet”.

A láthatólag kéretlen, ráadásul valótlan állítást a Mol a rákövetkező napokban úgy igyekezett korrigálni, hogy tényleg elégedetlen a hattagú vegyes vállalat bécsi irányításával, a Magyarországot is érintő gázszállítási terv évtizedes toporgásával. Ezért – vélhetően csakis Orbán szavainak alátámasztása végett – nyilvánosságra hozták, hogy ez évre már nem fizetik a közös költségeket. A Mol gázcége, az FGSZ formálisan tulajdonos marad, de szívesen túladna a részén – mondták.

Ennél már csak a bécsi Nabucco-központ reagált furcsábban. Először az égvilágon semmi problémát nem láttak, majd egy héten belül bejelentették a tervezett útvonal jelentős megtakarítást eredményező harmadolását. Ez lett a Nabucco West. A Mol erre akkor nem reagált, sőt határozott közeledés volt érzékelhető a Mol és a Shah Deniz-i munkálatokat irányító brit BP között a BP által a Nabucco helyett tervezett SEEP nevű gázvezetékterv kapcsán.

Ám most, hogy a BP vezette cégszövetség éppenséggel nem a SEEP-et, hanem a Nabucco Westet hirdette győztesnek, a Mol már egész más hangsúlyokkal nyilatkozik a témában. Az azerbajdzsáni döntést üdvözli, feltételes módban pedig – két hónappal annak nyilvánosságra kerülése után – a Nabucco Westet is. Az új üzenet szerint a Mol csak az „eredeti, hosszú” Nabucco-tervet tartotta megvalósíthatatlannak.

Kérdés, mi lesz a Nabucco-részvényekkel, amelyeken a Mol az elmúlt hónapokban sikertelenül igyekezett túladni. A részvényekkel kapcsolatos megítélés jelentős változására utal, hogy a Nabucco GmbH-t irányító Reinhard Mitschek lelkesen nyilatkozott lehetséges új részvényesek csatlakozásáról. A színfalak mögött vélhetőleg mindenki a Nabuccónál jóval olcsóbb SEEP győzelmét várta. Pedig a SEEP-et a BP is nyilvánvalóan csak kényszerűségből, a Nabucco tehetetlenségét látva dobta be a köztudatba.

A brit cég bizonyította, hogy a hangosan, de lomhán haladó Nabucco helyett csendben pillanatok alatt képes életképesebb tervet kidolgozni. De azért a megvalósítás lehetséges nehéz ségei valószínűleg a BP-t is visszariaszthatták. Főleg, ha ezekkel a mesterkedésekkel láthatólag tényleg sikerült mozdítani valamit a Nabucco szekerén. Mivel a szereplők és a háttéremberek nem változtak, a meccs még egyáltalán nincs lejátszva. Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben ismét megfordul a világ, visszamenőleg mindenki ismét farag kicsit a múlton, és talán végül mégis a SEEP hozza el hozzánk az azeri gázt.

Orbán Viktor Bakuban

 – Az energiafüggőség felszámolása „első számú elköteleződés”, ezért Magyarország minden olyan tervben érdekelt, amely biztosítja, hogy az ország minél több forrásból tudjon gázt beszerezni, növelve ezzel az energiabiztonságot – fogalmazott Szijjártó Péter Orbán Viktor kormányfő szombati azerbajdzsáni látogatását összegezve. Példaként említette a megállapodást az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektről, amelyet még az azeri–grúz–román–magyar energiaügyi együttműködésről rendezett 2010-es bakui csúcstalálkozón írtak alá az érintett országok vezetői.

Üdvözölte egyúttal, hogy a Nabucco-konzorcium csütörtökön tudatta: az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. (MTI)

Orbán Viktor és  Joachim Schwarzer EBRD-igazgató Bakuban. Ez most nem a Larry King-show
Orbán Viktor és Joachim Schwarzer EBRD-igazgató Bakuban. Ez most nem a Larry King-show
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.