Jön az eva 2.0

Mintegy 300 milliárd forintos tehercsökkentést jelentő, a munka világát érintő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Fidesz–KDNP-frakciószövetség – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az intézkedések miatt nem nő a költségvetés hiánya – írta az MTI.

Látszólag tényleg nem, mert – adta hírül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – 100-100 milliárd forint származik abból, hogy a jegybank és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztik a tranzakciós illetéket. A maradék 100 milliárdot pedig a jelenleg 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból „kölcsönöznék”.

Ezek azonban csak gondolatban létező források, az MNB ebből származó veszteségét például a költségvetésnek kell majd rendeznie, vagyis az állam egyik zsebéből a másikba tenné a pénzt. Matolcsy talán abban reménykedik, hogy majd a kamatkiadásokon sikerül megfogni valamennyit: szerinte az IMF/EU-tárgyalások következtében csökkenhet a magyar állampapírok hozama, s olcsóbbá válhat az államadósság finanszírozása. Mindezek eredménye pedig legalább 150 milliárd forint kamatkiadási megtakarítás lesz 2013-ban.

A bejelentés szerint a csomag három évre szól, és 1,5 millió munkahelyet érint, mégpedig a munkáltatók közterheinek csökkentésén keresztül. Járulékkedvezmény járna a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőket foglalkoztatóknak. A könnyítés sávos lenne, a legalacsonyabb bérűekhez kapcsolódna a legnagyobb könnyítés. A javaslat része továbbá az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók (a frakcióvezető a cipészeket, újságírókat és fodrászokat említette) és a 25 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek eseté ben egy átalányadó bevezetése, ami az összes eddigi terhet kiváltaná. Rogán Antal szerint a tételes adó hasonlít az evára, de annál sokkal jobb, mert szélesebb körű, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai munkásokat is megcélozza. Egyetlen adó váltja majd ki a társasági adót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást, valamint a szociális hozzájárulási adót.

– Ha a bejelentés tényleg 1,5 millió munkavállalót és 400 ezer vállalkozást céloz, érinti az adókat, a járulékokat, a béreket, az nagyon komoly beavatkozás a munkaerőpiacba, amiről muszáj konzultálni a szakmai szervezetekkel. Ez most már nem kerülhető meg –mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. – Eddig ugyanis csak a médiával „egyeztetett” a kormány, a média meg a gazdasági élettel – jegyezte meg.

A vállalkozói szervezeteknek több kérdésük is lenne, például hogy meddig marad meg az eva, mi lesz a bérkompenzációval, összességében nő vagy csökken a cégek adóterhelése, s mi a garancia arra, hogy a kormány fél év múlva nem gondolja meg magát. Dávid Ferenc hozzátette: a vállalkozások a benyújtott költségvetési javaslatból tudnak egyelőre dolgozni, s amíg nem látják ugyanott a módosításokat, addig az eredetivel terveznek – ami nem sok jóval kecsegtet 2013-ban.

Stagnál a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 11,2 százalékos volt a májussal zárult három hónap átlagában, ugyanakkora, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Jelenleg 485 ezer a regisztrált munkanélküliek száma, azaz táboruk egy év alatt húszezerrel nőtt. Az eltelt időszakban a megélhetési okokból vagy korábbi járandóságuk elvétele miatt 76 ezerrel 4,295 millióra nőtt a gazdaságilag aktív emberek száma az irányadó 15–64 éves korosztályban.

A munkaerőpiacra visszatérők közül egy év alatt 57 ezren tudtak elhelyezkedni, ezzel a foglalkoztatási ráta 55,4-ről 56,7 százalékra javult. Üröm az örömben, hogy a foglalkoztatás a versenyszférában egyáltalán nem javult, a friss állásokat a közmunkaprogramon keresztül az állam teremtette. Az MNB előrejelzése szerint ebben sem az idén, sem jövőre nem lesz változás. A munkanélküliségi ráta tíz százalék fölött marad, a foglalkoztatás javulását a közmunkások számának emelkedése okozza. (K. B.)

Matolcsy György és Rogán Antal a tárgyalóasztalnál – a papír sok mindent elbír
Matolcsy György és Rogán Antal a tárgyalóasztalnál – a papír sok mindent elbír FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.