Drágulhat a gázimport

Július elsejétől enyhén tovább emelkedhet Magyarország orosz gázimportjának ára. Ám a lakossági gáztarifák feltehetőleg továbbra sem változnak – vélekednek lapunk forrásai. Noha a témát szokás szerint teljes körű titoktartás övezi, az oroszországi árak alapvetően továbbra is a nyersolaj, illetve a forint dollárhoz viszonyított, elmúlt kilenchavi árfolyamváltozása alapján változnak. Ez az év eleji erőteljes drágulás után júliustól enyhébbet feltételez, majd az olajáresés és a forinterősödés a következő, októberi fordulón már csökkenést is eredményezhet.

A gázt beszállító orosz Gazprom és a honi nagykereskedelmet végző, német hátterű E.ON egyöntetűen állítja, hogy tavaly év közepén Magyarország árengedménnyel jutott gázhoz. A két fél ennél többet nem árul el, legfeljebb azt hangsúlyozzák köreikben, hogy immár nem Magyarország fizeti az uniós államok közül az egyik legmagasabb tarifát. (Ez eddig is csupán egy félhivatalos, hol megerősített, hol cáfolt feltételezésnek számított.) Ám az ár és az esetleges kedvezmény mértéke továbbra is titok. A lapunk birtokába jutott nem hivatalos gázimport-adatsorokon mindenesetre tavaly nem látszik árcsökkenés.

Szakértők az idén júliustól érvényes orosz gázimportárat kedvezmény nélkül számítva ezer köbméterenként 580 dollárra teszik, a – meglévő hosszú távú szerződés keretén belül elért – árengedmény mértékét pedig 10 százalék körülire becsülik. Ám eme tarifa mértéke a lakossági ár szempontjából ma már egyre kevésbé számít. A gázárakat az elmúlt két évben az infláció mértékével emelő Orbán-kabinet ugyanis az árképletben egyre inkább – jelenleg 70 százalék erejéig – a nyugat-európai, azonnali (spot) piac árait veszi figyelembe. Ezek pedig a válságban megcsappant gázkereslet miatt jelentősen csökkentek.

Erre az ad elvi lehetőséget, hogy Magyarország Nyugat-Európa felől a győr–baumgarteni vezetéken kap gázt. Igaz, ennek igen kicsi a kapacitása, és nem valószínű, hogy a lakosság által fogyasztott gáz több mint kétharmada innen származna. Emellett az immár „ridegtartáshoz” szokott honi gázszolgáltatók a gázárban elismerhető dollárárfolyam emelésére is számítanak júliustól, hisz az most 210 forint, amit a valóság már rég jelentősen meghalad. Már csak azért is, mert a lakossági gázt még mindig az eladási ár felett kénytelenek vásárolni. Ám ha ezt a kabinet elismerné, az automatikus lakossági gázáremelést jelentene, amire a piac nem számít.

A lakossági gázár tekintetében a végső szót a kormányváltás óta a nemzeti fejlesztési miniszter mondja ki, akinek nem szükséges döntését részletes számításokkal indokolnia.

A különböző behozatali irányokból származó gázimportár átlaga forrásaink szerint most ezer köbméterenként 400 dollár köré tehető. Forint/köbméterben ez a mintegy 150 forintos bruttó lakossági tarifán belül nagyjából 85 forintos tétel. E tekintetben a 2011-es év vége jelentős drágulást, 2012 eleje pedig komoly visszaesést hozott. A kormány által benyújtott jövő évi költségvetési tervezet 95 forintos, „enyhén változó” gázimportárral számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.