Több ezer cég kért támogatást

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a bérkompenzációs pályázatán nyertes cégek listáját a kormány honlapján, amiből újfent bizonyságot kaphatunk arról, hogy ma Magyarországon milyen kevés forrás áll rendelkezésre a közszolgáltatások finanszírozására.

A listán számos kórház szerepel, közülük az egyik legnagyobb támogatást – 81,3 millió forintot – a Vas Megyei Markusovszky Kórház kapta meg. A legtöbb pénzt pedig – nemcsak az egészségügyiek, de az összes pályázó közül – a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház kapta, összesen csaknem 123 millió forintot.

Az egészségügyi intézmények azért voltak kénytelenek állami támogatásra pályázni, mert önerőből nem tudták megoldani az 5 százalékos, elvárt béremelést sem. Hasonló helyzetben vannak a közösségi közlekedést biztosító társaságok is. A Volánok közül a Hatvan, a Mátra, a Vértes és a Bakony is támogatásért folyamodott, de a debreceni és a szegedi közlekedési cég is benyújtotta pályázatát.

Ezek a cégek 9 és 29 millió forint közti összeget szereztek a béremelésekre. A kötött pályás közlekedés menedzsmentje is kénytelen volt sorba állni: a MÁV Ingatlankezelő Kft. 52,5 millióhoz jutott. A versenyszektor is bejelentkezett a segítségre. Ebben a körben a legnagyobb összeggel – 101,3 millió forinttal – a Zollner Elektronik Gyártó Kft. távozott a kasszától. A több tízmilliós támogatást elnyerők között van a Pápai Hús 1913 Kft. is (57 millió forint), a Co-op élelmiszerlánc két tagja, a Jásznagykun-Szolnok és a Vas megyei együttesen 40 milliót kért.

De akad még néhány érdekes név a listán. Ilyen a Bock Panzió Kft. (12 millió forint), a neves villányi borász, Bock József érdekeltsége. A jó nevű Kárpátia étterem is kért támogatást, az üzemeltető cég 1,17 millió forintot szerzett a pályázaton. Az NGM tájékoztatása szerint 4006 pályázó közt osztottak szét 5,61 milliárd forintot, ami több mint 124 ezer munkavállaló bérének emelését támogatta, s több mint 146 ezer munkahely megőrzését tette lehetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.