Karitatív üzletág

Társadalmi hatásuk nagy, miközben munkahelyet teremtenek, és akár még szerény profitot is hozhatnak. A gazdasági válságban lévő Európa egyik kitörési pontja a társadalmi vállalkozások megerősödése.

„Kencesuli”, ahol megtanulható, hogyan kell házilag sampont, fogkrémet, testápolót készíteni. Étterem, ahol az ételeket fogyatékossággal élő emberek készítik, szolgálják fel. Könyvkiadó, amely az olvasás terjesztésén túl azt is célul tűzte ki, hogy segítse a gyerekeket a legnehezebben feldolgozható témák – mint válás, örökbefogadás, halál, gyász, fogyatékosság, másság – megértésében. Egyedi, saját készítésű tárgyak online boltja, ahol a munkapiacra valamilyen ok miatt belépni nem tudó nők készítenek saját tervezésű ékszereket, ajándéktárgyakat, és az értékesítéssel kis bevételre tehetnek szert.

Az a közös ezekben a vállalkozásokban, hogy valamilyen társadalmi cél jegyében próbálnak fenntarthatóan, akár profitot is termelve működni. ANESsT már második alkalommal rendezte meg a Társadalmi Vállalkozások Napját, amely – immár hagyományosan – szakmai konferencia és vásár is egyben. A NESsT egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely már 15 éve van jelen Magyarországon és kilenc további feltörekvő piacgazdaságú országban. Küldetése társadalmi vállalkozások létrehozásának és működtetésének segítése készségfejlesztéssel, pénzügyi támogatással.

 – Magyarországon a társadalmi vállalkozási szektor még gyerekcipőben jár, az elmúlt öt évben kezd terjedni ez a fogalom. Nálunk egy-kétszáz ilyen vállalkozás működik, Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban viszont jóval elterjedtebb ez a típus – mondja Horváth Anna vállalkozásfejlesztési szakértő, hozzátéve, hogy a hangsúly a pénzügyi fenntarthatóságon és az erős társadalmi hatáson van.

Alapítvány és üzlet

A társadalmi vállalkozások különböző formákban jönnek létre. Gyakori, hogy egy nonprofit szervezet – alapítvány vagy egyesület – tevékenységeihez kapcsol egy üzletet. Létrejöhet azonban vállalkozásformában is, amelyhez kapcsolódik egy társadalmi misszió. Például a környezetvédelem, vagy megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolása a foglalkoztatásba, szolgáltatásokba. Megtudtuk: a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek jelen vannak a társadalmi vállalkozások között, a romákkal kapcsolatos társadalmi hátrányok kiegyenlítésére még nemigen alakultak cégek.

 – Egyszerre társadalmilag hasznos, és jó minőséget előállító üzleti vállalkozás például az a cég, amelyik látássérülteknek nyújt informatikai tanácsadást. Profitorientált cég, miközben a kiszolgált célcsoport és a foglalkoztatottak miatt nagyon pozitív társadalmi hatásai vannak. Ezekben a vállalkozásokban egyszerre van jelen a kreativitás, az innováció és az üzlet – fogalmaz Horváth Anna. Arra a kérdésre, a pénzügyi-gazdasági válság hogyan érintette ezeket a vállalkozásokat, azt mondja, a krízis őket is elérte, azonban kevésbé sérülékenyek, mint általában a kis- és közepes vállalkozások. A társadalmi vállalkozások sokkal tudatosabban végzik tevékenységüket, üzleti tervet készítenek, ez pedig segíti őket abban, hogy a nehéz körülményekhez is tudjanak alkalmazkodni.

Finanszírozási gondok

A Társadalmi Vállalkozások Napján előkerült a szektort leginkább érintő probléma is, a finanszírozási nehézségek. Egy ideje Magyarországon befagyott a vállalkozásokat tőkeinjekcióhoz segítő banki hitelezés, ami a NESsT portfóliójába tartozó nonprofit szektort különösen érzékenyen érintette. Horváth Anna ezzel szemben jó hírnek tartja, hogy az Európai Bizottság a kiemelt prioritások közé emelte a társadalmi megtérülést is biztosító, fenntartható vállalkozások támogatását. A 2014-től kezdődő költségvetési periódusban külön forrást nyitnak meg a társadalmi vállalkozásoknak, ami segíteni fogja a ma még finanszírozási gondokkal küszködő szervezeteket.

Működő modellek

A NESsT tapasztalatai alapján megerősíthető az a közhely, hogy Magyarország nem vállalkozásbarát ország, azonban Horváth Anna állítja, tudatos tervezéssel a „barátságtalan” légkörhöz is lehet alkalmazkodni. A jövő kihívásai közé tartozik, hogy ebbe a szektorba be lehessen csábítani a magán- és tőkebefektetőket is, amellyel szintén a finanszírozási nehézségek oldódnának.

Horváth Anna azt szeretné, ha a jövőben többen lennének és megerősödnének Magyarországon is ezek a vállalkozások. A jól működő üzleti modellek pedig sokszorozódnának. Ez nemcsak a hátrányos helyzetben élő embereken segítene, hanem formálná a társadalom szemléletmódját, és nem utolsósorban munkahelyeket teremtene.

-
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.