Adományvonal: vakvezető kutyákért

Noha országszerte több ezer látássérült ember életét könnyíthetnék meg a vakvezető kutyák, ma alig százan rendelkeznekközülük vakvezető kutyával. Pedig Magyarországon mintegy 40 ezer látássérült ember él, és évente 5-6000 ember veszíti el látását.

Sokuknak a legnagyobb segítség egy vakvezető kutya lenne. Az állatok kiképzése azonban több millió forintra is rúghat, állami támogatás viszont évek óta nem jár a vakvezető kutyákkal foglalkozó szervezeteknek.

A Magyar Telekom Adományvonalának júliusi és augusztusi kedvezményezettje a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány. A szervezet fő célja, hogy évente legalább 12 vakvezető kutyát képezzen ki, de emellett ismeretterjesztő kiadványokat is kiad, valamint terápiás kutyáival a halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztésétől az iskolai szemléletformáló programokig számos formában szolgálja a fogyatékos emberek ügyét.

Működését szinte kizárólag adományokból fedezi. Az alapítványon segíthetnek mindazok, akik júliusban és augusztusban tárcsázzák a Telekom hello holnap! programjának keretében működő Adományvonalat, a 1788-as emberi hívószámot.

Önkéntes „tanítók”

Mezősi Tamás, az alapítvány vezetője úgy látja, az Adományvonalon keresztül érkező bevétellel stabilabbá válik a szervezet tevékenysége. A vakvezető kutyák kiképzése általában kétéves korukig tart. Egy kiképzett vakvezető kutya 2011-ben 1,5 millió forintjába került az alapítványnak.

– A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnál a kutyák kölyökkorukat nevelőszülőknél töltik, akik az emberrel való együttélésre tanítják meg őket. A családok hónapokig foglalkoznak ezekkel az állatokkal, szoktatják a forgalomhoz. A feladat az, hogy a kölyökkutyát célzottan vakvezetésre neveljék, hiszen így nagyobb eséllyel válhat belőle értékes segítő kutya – hangsúlyozta Mezősi Tamás. Most is öt család nevel egy-egy kutyát az alapítványnak, és folyamatosan várják önkéntes családok jelentkezését.

Négylábú társak

A kölykök gondos felnevelését követően kezdődik meg a tulajdonképpeni vakvezetőkutya-kiképzés. Ezalatt az állatoknak meg kell tanulniuk, hogy csak ott járhatnak, ahol egy mellettük haladó emberrel együtt elférnek. Ki kell kerülniük gazdájukkal együtt az oszlopot, árkot, gödröt, pocsolyát. Meg kell állniuk a járda szélén, meg kell találniuk a gyalogátkelőt, a járművek megállóját. Meg kell tanulniuk, hogyan vezessék el gazdájukat egy üzletbe, aluljáróba, lépcsőn le és fel.

A kiképzésnek ez a szakasza mintegy 6 hónapig tart, majd a kutyáknak leendő gazdáikkal további hónapokig közösen kell gyakorolniuk, hogymegismerjék egymás jelzéseit. Ezután tudják teljesíteni az államilag előírt „közlekedésbiztonsági vizsgát”, ami szinte olyan, mint az autóvezetők jogosítványának megszerzése.

 – A látássérült embereknek mindennapi életében óriási segítséget jelentenek a négylábú társak: vakvezető kutya segítségével képesek munkába járni, önálló életet élni. A kutyák – amellett, hogy a közlekedést könnyítik – segítenek elfogadtatni a látó emberek számára fogyatékkal élő társaikat. Egy állat és egy ember harmonikus, önzetlen együttműködése megnyitja az embereket és könynyebben elfogadják a látássérülteket – hangsúlyozza Mezősi Tamás.

Várakozás évekig

Hazánkban a hetvenes évek óta foglalkoznak vakvezető kutyák kiképzésével, de a kiképzett kutyák száma sohasem fedezte az igényeket. A kiadott kutyák száma együttesen sem haladta meg a huszonötöt 2011-ben. Így egy-egy látássérültnek éveket kell várnia.

A hello holnap! Adományvonalon keresztül a 1788-as szám hívásával bárki 100 forintot tud adományozni a meghirdetett támogatási célra, minden esetben társadalmi szintű problémák megoldásán fáradozó közhasznú szervezet munkájához segítséget nyújtva. A Magyar Telekom adatai alapján nem ritka, hogy egy szervezet számára akár 10-15 millió forint is összegyűlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.