A Pénziránytű iskolahálózat

A négy éve működő, immár országos hálózat eredményessége okán érdemes megemlíteni, kik is vesznek részt a hazai oktatásnak ebben a reformtörekvésében.

A kezdeményezést a Magyar Nemzeti Bank indította el 2008-ban a Magyar Bankszövetség és a Diákhitel Központ közreműködésével. A Pénziránytű Alapítvány együttműködő partnerei a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetsége, a Junior Achievement Management és a Közép-európai Brókerképző. 2010-ben az alapítvány egyesült az Öngondoskodás Alapítvánnyal, így gyakorlatilag a hazai pénzügyi szektor valamennyi tagjának támogatásával működik az iskolahálózat.

A hálózatba pályázat útján kerülhetnek be az iskolák, amelyek az alapítványtól szakértők által részletesen kidolgozott tananyagot, eszközöket kapnak, s mintegy százezer forintos kezdő támogatást ahhoz, hogy elkezdhessék a pénzügyi tantárgy bevezetését. A Pénziránytű hálózatához ma több mint 90 középiskola tartozik, ami közelebbről annyit jelent, hogy mintegy 2800 diáknak oktatják a pénzügyi ismereteket. Ahol a tantervbe nem lehet beilleszteni az új tárgyat, ott szakköri foglalkozásként, tanidőn kívül tartják meg az órákat. Cseppben a tenger? Az ország középiskoláinak számához viszonyítva valóban csak „csepp”, amit a hálózat létrehozásával 2008 óta elért az alapítvány. De legalább már van egy olyan modell, amelyre alapozni lehet a fejlesztést.

Nagyszerű pénzügyi szakértők által kidolgozott, elektronikusan is hozzáférhető tananyagok vannak, a szemléltető oktatáshoz pontosan kimunkált metódus, letölthető-kinyomtatható könyvtár, a pedagógusok tréningjéhez szükséges szakanyag áll rendelkezésre. Ha a hazai közoktatás döntéshozói úgy határoznának, hogy a magyarországi képzést az európai szinthez kívánják igazítani a gazdasági ismeretek elsajátításában, olyan alapokról indulhatnak, amelyre már építeni lehet. Nem elölről kell kezdeni a munkát, csupán folytatni, amit a pénzügyi szféra szereplői megkezdtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.