A kirúgott kirúgta a kirúgóját?

Újabb üzleti partnerével került konfliktusba Hódmezővásárhely vezetése: azok után, hogy hitelnyújtó bankukkal (az Erste Bankkal) a nyilvánosság előtt folytattak kemény vitát az árfolyamkockázatról, elvárva, hogy abból részesedjen a pénzintézet is, a helyi hőszolgáltatásban érdekelt E-Star Alternatív Nyrt. nevű céggel romlott meg a kapcsolatuk. A tőzsdén jegyzett társaság vasárnap este közleményben tudatta, hogy az önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással megszüntette.

Az ügy pikantériája, hogy a várost egy hónappal ezelőtt még a nagy politikai befolyással rendelkező Lázár János vezette. Ő azóta a Miniszterelnökséget irányítja államtitkári beosztásban, így tovább nem maradhatott a város polgármestere, de a választást még nem tartották meg, így új irányítója sincs a településnek. Az újabb botrányban nem könnyű eldönteni, hogy kit terhel a felelősség a kialakult helyzetért. A hódmezővásárhelyi önkormányzat ugyanazt állítja, mint a tőzsdei cég, azzal a különbséggel, hogy a városvezetés szerint ők szüntették meg rendkívüli felmondással a másik féllel kötött hőszolgáltatói szerződést.

Ünnepélyes iskolakezdés Hódmezővásárhelyen 2010-ben – A nyári melegben vált fagyossá a hangulat
Ünnepélyes iskolakezdés Hódmezővásárhelyen 2010-ben – A nyári melegben vált fagyossá a hangulat

Az E-Star állítására, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat az elmúlt közel egy évben nem teljesítette fizetési kötelezettségét, és közel 100 millió forint tartozást halmozott fel cégükkel szemben, Korsós Ágnes főjegyző úgy válaszolt, hogy a város szüntette meg a szolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással már csaknem egy éve, 2011. szeptember 2-án. Addig az időpontig teljesítették fizetési kötelezettségüket, azóta viszont nem vesznek igénybe semmilyen szolgáltatást az E-Startól. A hőszolgáltató cég azt is közölte, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem ismeri el, hogy továbbra is az E-Star szerzi be számára a földgázt. A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban hétfőn tartott sajtótájékoztatón az hangzott el ezzel kapcsolatban, hogy az E-Star nem teljesítette, amit a szerződésben vállalt.

Az intézmények fűtés-korszerűsítése nem úgy történt, ahogy szerződésbe foglalták, s a visszaküldött tértivevénnyel tudják igazolni, hogy az ezt közlő levelüket megkapta a cég. Az E-Star ugyanakkor nem hajlandó átadni a helyi intézmények fűtésére szolgáló földgázkvótát a városnak, és azzal zsarolja (állítólag nemcsak Hódmezővásárhelyt, hanem több más magyar önkormányzatot is), hogy csak rajta keresztül juthatnak földgázhoz.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a szerződés felmondását követően büntetőfeljelentést tett az ügyben, az eljárás jelenleg is folyamatban van. Egyben felszólították az E-Start, hogy a korábbi szerződés keretében beszerzett eszközeiket szereljék le, és vigyék el a közintézményekből. A cég azonban erre nem hajlandó. Az E-Star közleménye szerint neki a 100 milliós hőszolgáltatási díjon felül szintén 100 milliós nagyságrendű megváltási díj is jár az alföldi város önkormányzatától. A közlemény azzal fenyeget, hogy inkasszóval emelik le az összeget Hódmezővásárhely számlájáról.

Kilátásba helyezték, hogy más, nem fizető önkormányzatokkal szemben hasonlóan járnak el. A cég elnök-vezérigazgatója, Soós Csaba erről így fogalmazta meg véleményét a közleményben: „Elfogyott a pénz, elfogyott a türelem. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy európai országban az állam válik a legrosszabb adóssá, és hogy a közszolgáltatások fenntartása irányában ilyen érzéketlenséget mutat. Jelenleg több mint másfél milliárd forinttal finanszírozzuk az államháztartást, ezt az összeget nem áll módunkban tovább növelni. Idén a magyarországi államháztartást érintő árbevételünk csupán 25 százaléka folyt be. Az intézkedéssorozat közel háromszáz intézményt fog érinteni.”

Az E-Star június 15-én kiadott, az interneten elérhető gazdasági jelentésében név szerint említi nagyobb magyarországi adósaként a Veszprém és a Fejér megyei, illetve a Sárospataki önkormányzatot. Kerestük az említett önkormányzatokat, de ott későbbre ígértek információt.

Külföldön másként megy

A tőzsdei cég az elmúlt időszakban jelentős piacokat szerzett Romániában és Lengyelországban. A részvényesek tájékoztatására kibocsátott jelentése szerint mind a román, mind a lengyel befektetések veszteségesek a fűtési szezonon kívül. Magyar viszonylatban a nyereségesség nem függ attól, hogy értékesítenek-e gázt vagy sem – itt az érintett, rossz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok jelentik a piaci sajátosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.