Talpon marad a Ganz-Acél

Lassan őrölnek a magyar bíróságok malmai: a Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezet-gyártó (Ganz-Acél) Zrt. március elején megegyezett hitelezőivel, és papírforma szerint a megállapodásuk elleni fellebbezés határideje is lejárt az első negyedév végén. A Fővárosi Törvényszék mégis csak néhány napja adta ki a társaság életben maradását jelentő végzését. A 2009 novembere óta a felszámolás árnyékában vegetáló vállalat ezzel együtt „történelmet írt”. A jogerős felszámolási határozatot legalábbis a térdre kényszerült komoly hazai cégek nem szokták túlélni.

A magyarországi felszámolások történetében szokatlan döntést a hitelezők említett, március 5-i egyezsége tette lehetővé: az összesen 1,8 milliárd forintot követelő korábbi beszállítók és alvállalkozók több mint kétharmada elfogadta a tulajdonosok ajánlatát. A Ganz-Acél az egyezség alapján a korábbi követelések csak egy részét fizeti ki. A felszámoló listáján D kategóriában nyilvántartott vállalkozások pénzük 60, a hátrébb sorolt F kategóriásak 20 százalékát kaphatják meg. A megállapodásért a tulajdonosok is áldoztak. A Hídtechnika Kft. és a Vegyépszer Hungária Zrt. a Ganz-Acél két legnagyobb hitelezője volt, pénzt azonban közvetlenül nem vehetnek ki cégükből. Összesen 1,2 milliárd forint követelésük helyett a Ganz Port és a Ganz Szolg. Kft. tulajdonrészeit, valamint külső követeléseket tarthattak meg. Mindez rövid távon kevés haszonnal kecsegtet. Ha ugyanis a Ganz-Acél tulajdonosai „pénzt akarnak csinálni” ezekből, nehéz harc elé néznek. A cégük által korábban német megrendelőknek kiszállított, máig kifizetett acél hídelemek ellenértékének megtérítéséért ugyanis Németországban, német bíróság előtt kell érvelniük. Ha ügyesen pereskednek, komoly summához juthatnak. Összes követelésük legalábbis a hírek szerint elérheti a 800 millió forintot is. Más kérdés, hogy ebből mennyi idő alatt mennyit sikerül kifizettetni?

Mindenesetre a Ganz-Acél ha dolgozni kezd, tevékenységét a Hídtechnika bérelt telephelyén folytathatja Csepelen. A bíróságnak is bemutatott reorganizációs terv szerint a társaság 2012-ben 2,4 millió, 2013-ban 55 millió forint nyereséggel számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.