52 milliárd forintos Microso -csomag az oktatásnak

A Microso 52 milliárd forint értékű digitális oktatási alapcsomagot ajánlott fel mintegy kétmillió hazai általános és középiskolás diák, illetve egyetemi hallgató számára – jelentette be Papp István, a Microso hazai vezére és Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője.

– A versenyképesség fő kulcsa az oktatás minősége és a digitális írástudás terjesztése, valamint az, hogy a magyar iskolarendszerből kikerülő fiatalok pont ugyanazokat az innovatív megoldásokat tudják igénybe venni, amit a dél-koreai vagy épp az amerikai társaik – mondta el Papp István, indokolva, miért keresték meg a kormányt ajánlatukkal. Kifejtette: az alapcsomag kétféleképp is értelmezhető: egyrészt alapvető, ma már nélkülözhetetlen szolgáltatásokat kínálnak, mint például az intézményi és diáklevelezés, a csoportmunka, az intranet, vagy éppen az előadás-sugárzási és videokonferencia-lehetőség is. Ezek online igénybevételéhez az intézményeknek nincs szükségük saját szerverparkra, így az üzemeltetési és energiaköltségeket is megtakarítják. Alap azonban abból a szempontból is, hogy mindezekre igény szerint extra funkciók is építhetők, de azokat már nem kínálják ingyen. A szoftvercég magyar leánya a hazai gazdaság versenyképességébe való, kamatostul megtérülő befektetésnek tekinti az 52 milliárd értékű felajánlást.

– Örömmel mentünk el lehetőségeink végső határáig – tudatta Papp István. A most kínált szolgáltatások javarészt felhőalapú megoldások, a Microso  Office 365 szolgáltatáscsomag részei. Lapunk kérdésére Lázár János elmondta: a mostani együttműködés nagy részben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azon erőfeszítéseinek eredménye, amelyet a kormányzati informatikai kiadások csökkentése érdekében tettek. Azt nem kívánta számszerűsíteni, hogy a felajánlással mennyi pénzt spórol a kormány. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: ez egy új típusú együttműködés egyik első és fontos lépése lehet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.