Csődközelben a Malév-leány?

Továbbra is adósa mintegy 450 kirúgott dolgozójának a felszámolás alatt álló Malév még működő földi kiszolgáló vállalata, a Malév GH. A vállalat nemrég kapott mintegy 400 milliós állami kölcsönt, ennek ellenére is csődközelben van. Ha az állam késlekedik a tőkeemeléssel, be is döntheti a céget.

Bő egy hónapja több dolgozótól is olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy nem kapták meg a végkielégítésüket és a felmondási időre járó járandóságaikat. Információink szerint ez a helyzet azóta sem változott. Május elején Limburger Lóránt vezérigazgató azt mondta lapunknak, hogy a cég anyagi helyzete nem teszi lehetővé e kötelezettségek teljesítését. Akkor az átlagbérüknek megfelelő összeget előlegként fizettek az elbocsátottaknak, a maradék kifizetését a cég későbbre ígérte. Április végén azt mondta a vezérigazgató: bízik abban, hogy az állami tőkeemeléssel még májusban rendeződhet az ügy. A korábbi tervek szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tőkét emel a Malév GH-ban és az Aeroplex repülőgép-karbantartó cégben, ennek fejében pedig tulajdonrészt szerezne a cégekben. Ezzel lényegében ki is vonnák a Malév felszámolása során értékesíthető vagyonelemek köréből.

Mivel működő cégről van szó, a pénzükre váró alkalmazottakon az Országos Bérgarancia Alap sem segíthet, ugyanis ahhoz a cégnek felszámolás alá kell kerülnie. Ez sincs kizárva: a Malév csődjével a földi kiszolgáló leány megrendeléseinek felét, bevételeinek több mint hatvan százalékát vesztette el. Jelenleg 350-en dolgoznak a cégnél.

Az elmúlt hetekben többször is érdeklődtünk a vagyonkezelőnél, hogy áll a tőkeemelés. Előbb azt közölték, hogy az elvi döntés megszületett, újabb válaszuk – „a tőkeemelés jogi, valamint az állami támogatás uniós szempontú vizsgálata még folyamatban van” – viszont azt sugallja, hogy valakinek eszébe jutottak az uniós szabályok, amelyek a Malév vesztét is okozták.

A cég pénzügyi helyzete labilis. Információink szerint az április végén kapott 400 millió forint tulajdonosi kölcsön futamideje három hónap. Úgy tudjuk, ennek nagy részét a Budapest Airporttal szembeni tartozások megfizetésére fordították, elkerülendő, hogy a repülőtér-üzemeltető felszámolást indítson a cég ellen. A kirúgott dolgozók kifizetésére ebből sem futotta.

Iparági forrásaink szerint ha az MNV nem dönt időben, a Malév GH is felszámolásba mehet át: ekkor az MNV bukja a saját kölcsönét, és további 350 ember kerül az utcára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.