Minimális bővülés várható a mobilpiacon

A válság nagymértékben visszaveti a mobilok iránti keresletet, az idén csak négy százalékkal növekednek a globális eladások az IDC piackutató szerint.

Ez a legszerényebb növekedési ütem 2009 óta, s az elemzők szerint leginkább annak tudható be, hogy a fejlődő piacok gazdasági növekedése is lassul, s ez az ottani eladásokban is megmutatkozik. A globális értékesítés 62 százalékát ugyanis még mindig a hagyományos mobilkészülékek teszik ki, s ebben a kategóriában, India, Kína s más fejlődő térségek húzzák a piacot. Az IDC prognózisa szerint az idén 1,8 milliárd mobiltelefon talál gazdára a világon, s 2016-ra 2,3 milliárdosra nő a kereslet.

A Nokia – amely piaci „örökös” első helyét az idén kénytelen átadni a Samsungnak – nagy dobásra készül: a BNP Paribas-tól származó, hivatalosan nem kommentált értesülések szerint a finn cég felvásárlási célponttá vált, méghozzá az a Microsoft venné meg, amelynek Windows operációs rendszere alatt futnak a Nokia okostelefonjai. A hírre hat százalékot erősödött a Nokia árfolyama, amely azt megelőzően 41 százalékot zuhant az idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.