Tisztázták a Vegyépszert

Tisztázta a Kolozsvárt elkerülő autópálya építését megdrágító szabálytalanságok vádja alól a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t a román közlekedési minisztérium vizsgálata. Az építkezés költségeinek megduplázódásáért és elhúzódásáért felelősnek tartott állami cég vezetőit május végén leváltották.

Kiverte a biztosítékot Romániában a Kolozsvárt elkerülő autópálya-gyűrű keleti szakaszának építése: a sztráda munkálatainak költsége 2006 ősze és 2012 tavasza között az előre kalkulált 77,6 millió euró (23-24 milliárd forint) helyett 142,9 millió euróra (42-43 milliárd forintra) emelkedett.

Ráadásul az elkerülő az eredetileg tervbe vett 24 hónappal szemben – véglegesen – még mindig nem készült el. Mindezért a helyi sajtó beszámolói a magyar fővállalkozót, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t kárhoztatták.

A kolozsvári elkerülő építését kísérő botrány körülményeinek tisztázására Ovidiu Silaghi új román közlekedési miniszter vizsgálatot rendelt el. A szaktárca a napokban hozta nyilvánosságra az ellenőrző testület jelentésének megállapításait. Közleményében a Nemzetközi Vegyépszer neve nem szerepel, helyette a beruházás felügyeletére hivatott állami szervezetek felelősségét említik.

Az állami döntéshozók mulasztásainak komolyságát jelzi, hogy a vizsgálat eredményeinek napvilágra kerülése előtt a közlekedési miniszter leváltotta a Román Nemzeti Autópályák és Nemzeti Utak (CNADNR) nevű társaság kolozsvári Út és Híd Regionális Igazgatóságának (DRDP Cluj) vezérkarát.

A tárca szerint a DRDP Cluj súlyos vezetési hibák sorát követte el. Egyet akkor, amikor az elvárható szakmai megfontolások mellőzésével határoztak az útszakasz pályájának megváltoztatásáról. Döntésüknél nem vették figyelembe a geológiai problémákat, és azt sem, hogy a műszaki terveket, illetve a hozzájuk tartozó gazdasági számításokat már jóváhagyták.

Az igazgatóság vezetésének felrótták azt is, hogy hozzájárulásukkal a beruházás megvalósítására leszerződött másik vállalkozás (az olasz Pizzarotti) feladhatta vállalt feladatai elvégzését. Ezenfelül a kolozsvári regionális igazgatóság a beruházás szerződéseit is rosszul kezelte. Így fordulhatott elő, hogy az útépítés befejezésére szabott határidőt a kivitelezők többször túllépték. De az ellenőrök megállapításai szerint a CNADNR szervezete hibás eljárások alkalmazásával közvetlenül is hozzájárult a határidők tarthatatlanná válásához.

A minisztérium közleménye arra nem tér ki, milyen hatása lehet a már lezárult vizsgálat eredményének a Nemzetközi Vegyépszer romániai szereplésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.