Állami támogatással kedvezőbb

Az állam kamattámogatott hitellel segíti a lakások korszerűsítését, felújítását.

Ugyan szocpolt ma már nem lehet igényelni lakásfelújításhoz, bővítéshez (kivételt ez alól egyedül a mozgáskorlátozottak jelentenek, ők személyenként legfeljebb 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak például a lépcsőt helyettesítő rámpa kialakítására vagy az ajtók kiszélesítésére), kamattámogatott hitelt azonban továbbra is igénybe lehet venni erre a célra.

A konstrukció viszonylag kedvező: a legfeljebb ötmillió forintos hitel terhéhez az állam maximum húsz évig, az állampapírhozamok alakulásától függő mértékben járul hozzá, ez jelenleg azt jelenti, hogy az ügyfeleknek 8-9 százalékos kamatot kell fizetniük. (A piaci jelzáloghitelek kamata jellemzően 12-13 százalék.

A kedvezményes hitelt azonban nem lehet bármire felhasználni. A vonatkozó kormányrendelet szerint támogatandó cél a víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, valamint fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs.

Emellett a hitelt fel lehet használni központosított fűtés kialakítására vagy cseréjére, beleértve a megújítható energiaforrások (például napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelésére (hő-, hang-, illetve vízszigetelés), a külső nyílászárók energiatakarékosra való cseréjére, a tető cseréjére, felújítására, szigetelésére.

A korszerűsítés részének tekinthető az ahhoz közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, de csak a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20 százalékáig.

A költségekkel amúgy is el kell számolni, az elvégzett munkák díjának, illetve a beépített anyagok árának legalább 70 százalékáról be kell mutatni a számlát. Ez az előbb említett 20 százalékos korláttal együtt azt jelenti, hogy a támogatott hitel felét költhetjük olyan, nem dotált célokra, mint például a festés.

ALIG VAN KERESLET

A lapunk által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint az utóbbi években nemcsak a lakáshitelek, hanem a felújításra igénybe vehető kölcsönök iránt is jócskán visszaesett a kereslet.

Speciális, kifejezetten erre a célra kialakított konstrukciót – az államilag támogatott kölcsönt leszámítva – egyébként nemigen kínálnak a bankok, de amelyiknél van, általában ott is csak a termék nevében jelent különbséget, valójában pontosan ugyanolyan feltételek mellett kínálják, mint a hasonló jelzáloghiteleket vagy személyi kölcsönöket. Az ügyfelek többsége egyébként jellemzően 1-2 millió forintig személyi kölcsönt igényel, efölött már jelzáloghitelt igényelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.