Másképp mentik a bankokat

Politikai vízióra van szüksége az Európai Uniónak – ebben is egyetértett Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár hétfő esti berlini találkájukon. A két vezető – akiknek találkozójáról kevés információ szivárgott ki – a hivatalos tájékoztatás szerint azonosan vélekedett arról is, hogy szükség van gazdasági unióra, s annak részeként közös bankfelügyeletre és betétgaranciára.

Merkel és Barroso találkozója csak egyike volt az euróválság szempontjából kritikus következő három hét magas rangú egyeztetéseinek. A június végi uniós csúcshoz vezető táncrend annyiban változott meg az elmúlt évekhez képest, hogy most nem egy német-francia javaslatot kell elfogadtatni a másik 25 tagállammal. A következő hetekben a „négyek”, Barroso, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank vezetője és Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnöke dolgoznak ki cselekvési tervet a következő hónapokra az európai gazdasági unió megvalósítása érdekében, és ezt vitatják majd meg az uniós állam- és kormányfők.

Ez az akcióterv több szempontból is szolgálhatja a német érdekeket, amelynek lényege leegyszerűsítve az, hogy a német adófizetők pénzéért cserébe a közösségi irányításnak nagyobb teret kell adni. Igaz, a bankunió – melynek lényege, hogy megszakítsa az eladósodott államok és a bajban lévő bankok egymástól való függését, és amelynek lehetőségét elvileg Merkel sem zárja ki – nem győzte meg a német bankokat, melyek attól tartanak, hogy az új rendszerben a kontinens gyengélkedő pénzintézeteit nekik kell majd megmenteniük. A csúcsot megelőző egyeztetéshullám részeként Francois Hollande francia elnök június közepén Rómába utazik, majd egy héttel a csúcs előtt ugyanott összeül a francia államfő mellett Merkel, Mario Monti olasz kormányfő és Marion Rajoy spanyol miniszterelnök.

Az Európai Bizottság eközben ma áll elő bankszanálási tervével, ami egy későbbi bankunió „embriója” lehet. A javaslat lényege, hogy a bankokat ne az adófizetők pénzéből kelljen megmenteni, hanem erre rugalmas, de komplex rendszer álljon fel. A javaslat szerint a bankok és a nemzeti szanálási hatóságok (több országban jelen lévő pénzintézetek esetén az adott nemzeti hatóságok együttműködésével és az Európai Bankhatóság közvetítésével) akciótervet dolgoznak ki pénzügyi sokkok esetére. Ha egy bank a bukás szélére sodródik, az új szabályozás szerint lehetőség lesz a „rossz” és a „jó” hitelek, befektetések szétválasztására, a pénzintézet egészének vagy részének eladására, átmeneti megoldásokkal életben tartani a bank működőképes elemeit (ide tartozna a betétesek pénzének védelme is) és az adósságleírásra. Utóbbi csak 2018-tól lépne életbe, mert a bizottság várakozásai szerint addigra a befektetők be tudják árazni az „új” kockázatot.

A bizottság javaslata szerint a bankszanálást olyan új alapokból finanszírozzák majd, amelyeket a tagállamok hoznak létre a bankok és a befektetési cégek befizetései alapján. Ezek a nemzeti alapok elvileg hitelezhetnek majd egymásnak – innen ered a német bankok félelme. Nem kétséges, hogy a bizottság javaslata igen összetett. Ahogy egy uniós forrás fogalmazott: nincs mit másolni, teljesen új rendszert kell felépíteni. Kérdés, hogy a piacok megvárják-e,mire az összes európai ötletembrióból életképes egyed lesz.

Angela Merkel német kancellár és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke
Angela Merkel német kancellár és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.