Varga Mihály megküzdött az adóbevallásával

„Mióta szja-törvény van, azaz több mint húsz éve, mindig magam csinálom az szja-bevallásomat, de ilyen bonyolult bevallást még nem kellett elkészítenem. Ilyen rossz bevallási év a bevallók szempontjából nem volt.” Nem lenne meglepő, ha a fenti mondatok egy ellenzéki képviselő szájából hangoznának el, de a helyzet az, hogy a kemény kritikát a kormány egyik tagja fogalmazta meg a minap. Varga Mihály tárca nélküli miniszter osztotta meg ekképpen tapasztalatait az idei adóbevallási szezonról a Hír TV műsorvezetőivel múlt pénteken. A miniszter elmondta: háromszor kellett elolvasnia a bevallás kitöltését segítő tájékoztatót. Hiányolta, hogy a sárga csekket – amin az esetleges adóbefizetési kötelezettséget lehet teljesíteni – ezúttal nem tartalmazta az egységcsomag.

A manapság inkább az IMF-hiteltárgyalások alakulása miatt a figyelem középpontjában álló Varga Mihály a bevallások bonyolultságával kapcsolatban kijelentette, hogy „ezen változtatni kell”. Egyben elismerte, hogy az egyszerű adóbevallást ígérő söralátét nem váltotta be a hozzá fűzött kormányzati reményeket.

– Egyetértek, valóban nagyon bonyolult lett idén a bevallás, betudhatóan a korábban megszüntetett kedvezmények kifutásának, valamint a félszuperbruttónak – mondta a Népszabadságnak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint a bevallás hű tükörképe a mindenkori adórendszernek. – Nem az adókulcsok számán múlik, mennyire bonyolult a bevallás, hanem az adó kiszámítása során figyelembe veendő jövedelemtípusokon, illetve kedvezményeken – állítja. A söralátét szerinte sem vált be, sőt úgy gondolja, ennek a bevallási formának nincs jövője. Mint mondja, fejlett piacgazdaságban nem lehet „lebutított” bevallásokban megfelelő módon számot adni a kötelezettségekről. – A jövő az internetes kitöltőprogramoké, egyre többen használják az adóhatóság honlapján elérhető programokat, mivel azok segítségével könnyebb összeállítani az összetettebb bevallásokat is – hívta fel a figyelmet a szakember. A szakértő szerint 2013-ban javul a helyzet, főleg ha a kormány valóban döntést hoz a félszuperbruttó kivezetéséről, ahogy ígérte. Erről egyébként Varga Mihály is úgy nyilatkozott, mint ami változatlanul a kormány szándékában áll. A miniszter az interjúban jelezte azt is, hogy az adórendszer átalakítása hároméves folyamat, s szerinte az „első nyugodt év” 2013 lesz, ezért addig türelmet kért az adózóktól.

Erre utalt a kormányszóvivői iroda is, ahol azt kérdeztük, hogy a kormány tervezi-e a bevallási rendszer módosítását, mivel a kabinet egyik tagja a nyilvánosság előtt tette szóvá annak bonyolultságát. Azt a választ kaptuk, hogy az arányos adórendszer kialakítása három évet vesz igénybe, így jövőre lényegében automatikusan javulni fog a bevallási rendszer áttekinthetősége.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.