Mentés csomaggal vagy anélkül

– Teljes a reménytelenség. Van egy alkalmatlan és tehetségtelen kormányunk, burjánzik a korrupció, és sehol egyetlen felelős. Már csak abban bízhatunk, hogy Brüsszel megment minket – így jellemzi a spanyol helyzetet egy lapunknak nyilatkozó újságíró.

Az ibériai állapotok nem csak az ott lakókat aggasztják: a válság szele már Berlinig is eljutott, a német tőzsdeindex lejtmenetbe fordult, most már a német kormány is kezd aggódni, hogy nem ússza meg teljesen az európai válságot. A német bankok spanyolországi kinnlevősége 112 milliárd euró, ennek egy része az ingatlanhitelek miatt behajthatatlan adósságokat maga előtt görgető „gyanús bankok” kezében van. A spanyol sajtó közben korrupciós ügyektől hangos: a legfelsőbb bíróság elnöke, Carlos Dívar hosszú hétvégéket töltött állami pénzeken luxusszállodákban, és ebben semmi kivetnivalót sem talált.

A spanyol kormány egyelőre bizonygatja, hogy nincs szüksége mentőcsomagra. Ha drágán is, de tudja magát finanszírozni a nemzetközi pénzpiacokról. A mentőcsomag olyan stigma lenne, amit a konzervatív kabinet szeretne elkerülni: elvégre tavaly azzal kampányoltak, hogy ha ők hatalomra jutnak, akkor egy csapásra helyreáll a befektetői bizalom az ország iránt. A választók abszolút többséggel jutalmazták őket, de a bizalom egyre fogyatkozik. Az állami kezelésbe vett Bankia ügyében is főként szerencsétlenkedés zajlott, és a kormány kategorikusan elutasítja, hogy megvizsgálja: kik felelősek az immár 23 milliárd euróba kerülő csődért? (Főként azért állnak ellen, mert az ügyben több konzervatív politikus is érintett.) Vannak még csontvázak a szekrényben: a spanyol bankrendszer konszolidálásához szerény becslések szerint is 50-90 milliárd euró kellene.

Rég nem tabu már a mentőcsomag kérdése sem. A konzervatív Néppárt külügyi szóvivője a hét végén arról beszélt, hogy nem lenne „apokalipszis”, ha külső segítséget kellene kérni. A kormány gyorsan elhatárolódott tőle. Az eddigi európai mentőcsomagokkal főként az volt a baj, hogy túl későn jöttek – vélekednek egyre többen, köztük Carlos Sanchez, az El Confidencial című lap főszerkesztő-helyettese. Vagyis mielőbb kéri a spanyol kormány, annál jobb, most még el lehetne kerülni, hogy az ország olyan kivéreztetett állapotba kerüljön, mint Görögország vagy Portugália. Állítólag erre biztatja a német kormány is Madridot, bár Angela Merkel szóvivője szerint nincs ilyen nyomás, lévén ilyen döntést csak egy szuverén kormány hozhat.

A növekvő pánikot jelzi, hogy a spanyol politikusok váratlanul kirajzottak külföldre: a pénzügyminiszter Berlinbe ment tárgyalni Wolfgang Schäubléval, a miniszterelnök-helyettes Washingtonba, az amerikai pénzügyminiszterhez. A tárgyalásoknak kézzelfogható eredménye egyelőre nincs.

Annyit viszont lehet tudni: a spanyol kormány azt szeretné elérni, hogy „mentőcsomag” nélkül mentsék meg őket. Vagyis az európai mentőalapokból közvetlenül, a spanyol állam megkerülésével tőkésítsék fel a spanyol bankokat. Így a kormány megússza a stigmát és a politikai feltételeket, amelyeket az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap támasztana. Az ötletet az El País szerint felkarolta Olli Rehn, az unió pénzügyi biztosa is, ám Berlin egyelőre nem adta áldását rá. A javaslatok közül most épp az európai bankunió terve van terítéken, amely a bankok konszolidációjáért cserébe létrehozna egy európai pénzügyi felügyeletet. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki próbál egyensúlyozni a növekedéspárti Francois Hollande és a szigort hirdető Angela Merkel között, gyorsan támogatásáról biztosította a bankunió tervét is.

Egy kilakoltatás előtt álló madridi polgárt, a Bankia adósát próbálják védeni civilek a kényszerköltöztetés ellen
Luz Maria Reyes Coral looks through the door in her home before learning that her family's eviction had been suspended, in Madrid May 30, 2012. Reyes Coral has her eviction suspended due to ongoing negotiations with Spain's nationalised lender bank Bankia. The lender will be recapitalised through the FROB bank fund, Spain's Economy Minister Luis De Guindos said on Wednesday. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SOCIETY BUSINESS REAL ESTATE POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.