Varga szabad kezet kapott Orbántól, vége lehet az időhúzásnak

Varga Mihály azért kérte a jegybanktörvény módosításának parlamenti elhalasztását, mert ezzel nagyobb lesz a mozgástere az IMF/EU-tárgyalásokon, a tárca nélküli miniszter pedig kész újabb kompromisszumokat ajánlani, gesztusokat tenni a hivatalos tárgyalások megkezdése, majd a megállapodás tető alá hozása érdekében – értesült a Népszabadság kormányzati és fideszes forrásokból.

Úgy tudjuk, Varga először Orbán Viktorral tárgyalt a szavazás elhalasztásáról, s miután megállapodtak a miniszterelnökkel, utána fordult a Fidesz-frakcióhoz. Varga a Fidesz-frakció hétfői ülésén is arra utalt, hogy neki úgy kell megkezdenie a tárgyalásokat, hogy a kormány és a parlament által nincs megkötve a keze.

Teljesen egyértelmű ugyanis, hogy az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem tartja elegendőnek a kormány eddigi intézkedéseit a jegybank függetlenségének helyreállítására.

Jóllehet a parlament hétfőn törölte az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül az MNB és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét, az IMF és az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma megváltoztatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök is az MNB-vel való konzultáció nélkül, valamint a monetáris tanács megbízatása kiterjed a monetáris politika végrehajtásának ellenőrzésére, a devizatartalékok feletti stratégiai döntésekre is.

Lapunk információi szerint Varga Mihály kész mindegyik vitatott kérdésről tárgyalni és kompromisszumokat ajánlani az IMF-nek, az EKB-nak és az uniónak. Varga Mihály hamarosan tárgyalásokat kezdeményez Simor Andrással, a jegybank elnökével is, hogy tájékoztassa a kormány tárgyalási pozícióiról, egyeztessen vele a lehetséges kompromisszumok lehetőségéről.

Varga Mihály új, nyitott tárgyalási pozíciójára utal az is, hogy Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, a magyar kormány minden olyan javaslatra nyitott, amely a magyar jegybank függetlenségét növeli. Szerinte Varga Mihály az ésszerűség határáig fog elmenni a tárgyalásokon, a nemzeti érdeket pedig mindig szem előtt fogja tartani.

Lapunk úgy tudja, a miniszterelnök környezetében egyre többen úgy vélik, hogy a romló európai gazdasági viszonyok miatt nem lehet tovább taktikázni az IMF-fel és az EKB-val, a „húzd meg, ereszd meg” játékot folytatni a jegybanktörvény módosításáról, hanem mielőbbi megállapodásra kell törekedni.

Erre utal az is, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője biztos abban: az Országgyűlés még a nyári szünet kezdete, azaz július közepe előtt elfogadja a jegybanktörvény módosítását, de információink szerint Orbán és Varga reményei szerint már egy olyan változatot, amellyel az IMF és az EKB is elégedett, vagy legalábbis mindkét intézmény megfelelő kompromisszumnak tart majd.

Varga Mihály miniszteri beiktatása napján a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.