A bizottság sürgeti a megállapodást

Az Európai Központi Bank (EKB) és Magyarország között fennmaradt vitás kérdések mielőbbi rendezését és a jegybanktörvény módosításáról történő mielőbbi szavazást szorgalmazta hétfőn az Európai Bizottság arra reagálva, hogy elmaradt az Országgyűlésben az ominózus módosítókról szóló végszavazás.

Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben többek között a jegybank függetlenségének csorbítása miatt. Hosszú heteken keresztül egyeztetett Brüsszellel a magyar kormány, aminek eredményeképp (Budapest végül csak a jegybankelnök esküje és fizetése kérdésében nem engedett) a bizottság leállította az eljárást, feltéve, hogy a parlament megszavazza az uniós jog alapján kért bizottsági módosításokat. A bizottságnál azt mondják, nincs határidő arra, hogy mennyi időn belül kell megszavazni a módosításokat ahhoz, hogy hivatalosan is leálljon az eljárás.

– A labda a magyar hatóságok térfelén van – fogalmazott Olivier Bailly bizottsági szóvivő.

A jegybank függetlenségének szavatolása a hiteltárgyalások megkezdésének is feltétele. Hónapok óta tudható, hogy a bizottság uniós jogra alapozott kifogásain túlmenően az EKB-nak és az IMF-nek további aggályai vannak, nevezetesen a monetáris tanács feladatkörének és létszámának növelése, illetve a harmadik alelnök miatt. Korábban ezt a bizottság is jelezte: Marco Buti, az Olli Rehn pénzügyi biztos alá tartozó főigazgatóság vezetője levélben emelte ki a magyar hatóságoknak, hogy ezeket a pontokat is rendezni kell. Akkor a magyar kormány úgy válaszolt, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig nem alkalmazzák az új szabályokat – de ez nyilvánvalóan egyik intézménynek sem volt elfogadható.

Ezeket a pontokat az IMF is szeretné még a hiteltárgyalások megkezdése előtt kezelni. A bizottságnál azt is mondják, a logikus döntés – az EKB javaslatának megfelelően –, egyetlen módosításban rendezzék az összes vitás kérdést. Brüsszelben utalnak arra, hogy továbbra sem tudják eldönteni, a magyar kormánynak mennyire fontos valójában a tárgyalások megkezdése, hiszen a budapesti nyilatkozatok ellentmondásosnak tűnnek a belga fővárosból nézve.

Úgy tudjuk, az EKB és az IMF is jelezte a bizottságnak, talán túl hamar engedték el a magyar kormány kezét a kérdésben. Ugyanakkor a bizottságnak nem volt eszköze a monetáris tanács, illetve az alelnökök létszámának kérdésében eljárást indítani. A bizottság azért is „szállt ki”, mert nyilvánvaló: még ha ők zöld jelzést adtak is a hiteltárgyalásoknak, az EKB és az IMF nélkül azok nem indulnak meg. Május 22-én a magyar kormány, a jegybank, a bizottság, az IMF és az EKB részvételével ötoldalú megbeszélésen egyeztettek a kérdésről. Ezek az egyeztetések – ha nem is ötoldalú keretben, de – azóta is folyamatosak. Az EKB múlt héten ismertetett álláspontjának szempontjából a módosítások elhalasztása tulajdonképpen pozitív fejlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.