Gázvezeték a BP-nek?

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. államilag elfogadott tízéves fejlesztési programja szerint 2018-ig egy különlegesen nagy átmérőjű belföldi gázvezetéket épít ki a honi gázközpontnak számító Városföld és Győr között – jelentette be a Central European Business Centre által szervezett Energy Summit konferencián Zsuga János, a magyar hálózatot irányító, Mol-kézben lévő FGSZ vezérigazgatója.

Az elfogadott terv szerint a beruházás a Nyugat-Magyarországra összpontosuló ipari fejlesztések várható energiaszükségletei miatt mindenképp szükséges. Ezért költsége beépül a gázárba, ami köbméterenként egy forint alá becsülhető.

Úgy tudjuk, a tervezett vezeték alkalmassá tehető a brit BP tervezte South East European Pipeline (SEEP) nemzetközi gázvezeték igényeinek kielégítésére is. Viszont a hasonló Nabucco és az orosz hátterű Déli áramlat nem ezen a vonalon haladna. Zsuga János előadásában úgy vélte: ha a vezeték évi hétmilliárd köbméter gázt szállítana, már behozná az árát.

Zsuga János szerint az elfogadott terv biztosítja azt is, hogy Magyarország térségi gázelosztó központtá váljon, ami az olcsóbb gáz biztosítéka is. A minket körülvevő országok többségéhez az FGSZ az elmúlt évek során kiépítette az összeköttetéseket, míg a szlovák kapcsolatot a kormány megbízásából az állami MVM Magyar Villamos Művek (MVM) építi ki. Elemezve a lehetőségeket Zsuga János leszögezte: 2018 előtt az ország semmilyen módon nem lesz képes függetleníteni magát az orosz gázforrástól. Hasonlóképp vélekedett a honi fő gázbeszerzési szerződés mögött álló E.ON képviselője, Horváth Tibor is.

Ugyanakkor hallhattunk más véle kedéseket is. Eszerint, ha 2014-ben ki- épül a 30-50 milliárdos költségű magyar–szlovák gázvezeték, az kibővíti annak lehetőségét, hogy ne csak a Gazpromtól közvetlenül vásároljunk, hanem más – esetleg nyugat-európai –kereskedők szintén orosz gázra vonatkozó ajánlatait is megvizsgáljuk. Jelenleg nyugaton jóval olcsóbb az orosz tüzelőanyag, mint amennyiért azt Magyarország a Gazpromtól közvetlenül kapja. Ráadásul az egyetlen nyugati irányú vezetékünk túl vékony: amióta a nyugati tőzsdék olcsóbbak, folyamatosan tele van. A magyar–szlovák szakaszon ugyanebből az irányból érkezhetne gáz hazánkba. A vezeték átadása arra az időszakra esik, amikor Magyarországnak új hosszú távú szerződésről kell tárgyalnia a Gazprommal. Ismereteink szerint a kormány azt várja, hogy ez árleszorító hatású lehet az orosz féllel szemben. Ha emiatt a Gazprom néhány százalékot enged az árból, már bizonyosan megérte a beruházás.

50 MILLIÁRD

BECSLÉSEK szerint elérheti az 50 milliárd forintot a magyar–szlovák gázvezeték költsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.