Digitális sivatag képződik

Mivel a válság miatt elmaradnak a távközlési fejlesztések, Európa „digitális sivataggá” válik, az öreg kontinenst Amerikától elválasztó szakadék egyre mélyül – hangoztatta Ben Verwaayen, a hálózati eszközök egyik vezető szállítójának számító francia Alcatel-Lucent vezérigazgatója.

Az adósságválság és a távközlési szektort Európa-szerte sújtó szabályozási szigorítások – például a mobildíjak uniós szintű kötelező csökkentése – miatt a kontinens vezető Telekom társaságai elmaradnak a fejlesztésekkel. A megrendelések visszaesése arra sarkallja az Alcatel-Lucent-t, hogy Amerikában és Ázsiában erősítse jelenlétét.

A cég bevételeinek már csak 30 százaléka származott Európából, míg Amerika adta a forgalom 36, Ázsia pedig a 34 százalékát. Romló európai pozícióik miatt a franciák az első negyedévet 221 millió eurós veszteséggel zárták – írja a Bloomberg.

A szektor szereplői egyre hevesebben utasítják vissza a direkt beavatkozást a piaci folyamatokba: legutóbb a Vodafone-t vezető Vittorio Colao figyelmeztetett arra, hogy az adók és a hatósági díjcsökkentések elvonják a forrásokat a fejlesztések elől.

Stephane Richard, a France Telecom vezérigazgatója szerint cégének egymilliárd eurós veszteséget okoz az idén az EU által elrendelt roamingdíj-csökkentés. Ez a fejlesztések rovására megy – tette hozzá. A magyar mobilszolgáltatók a válságadóval kombinált telekomadó miatt éreznek hasonlóan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.