A Mercedes-gyár sem mentett meg a zuhanástól

Az első negyedévben 8,6 százalékkal esett vissza a beruházások volumene Magyarországon a tavalyi hasonló időszakhoz képest – nem utolsósorban a kormány kiszámíthatóságot nélkülöző gazdaságpolitikájának következményeként. Még rosszabb hír, hogy ez az adat már tartalmazza a kecskeméti Mercedes-megaberuházást is.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikált adatai szerint az előző negyedévhez képest 4,2 százalékkal mérséklődött a beruházások volumene, dacára a kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozó gazdaságélénkítő programoknak. A tavalyi záró negyedévben még az volt a pozitívum, hogy a zsugorodás üteme csökkenni látszik. Akkor 2011 harmadik negyedévéhez képest a visszaesés csupán 0,4 százalékos volt, a most mért csökkenés egytizede.

Ami biztos: a beruházások mélyrepülése nem tört meg, volumenük immár negyedik éve folyamatosan csökken, és ebben az idén sem várható pozitív fordulat. A német autóipari beruházások belépése is csak szépíthet az összképen. Jellemző a helyzetre, hogy a KSH által vizsgált 19 nemzetgazdasági ágazat közül csak hétben mutattak ki növekedést. Az építési beruházások jelentősen, 13,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezzel szemben a gép- és berendezés beruházások mindössze 1,8 százalékkal mérséklődtek, amit az elemzők azzal magyaráznak, hogy a vállalkozásoknak az amortizált eszközeik pótlására azért még maradt forrásuk. A nemzetgazdasági tárca a friss adatokban is talált pozitívumot, mégpedig a feldolgozóiparon belül a villamosberendezés-gyártásban és a járműgyártásban tapasztalt emelkedést. Más kérdés, hogy az utóbbi időben a magyar gazdaság védőbástyáját alkotó feldolgozóipar beruházásai a tavalyi kiemelkedő növekedés után az első negyedévben összességében 0,7 százalékkal csökkentek.

Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője szerint semmi meglepő nincs a most közölt beruházási adatokban. A 8,6 százalékos visszaesés azt igazolja, hogy a kommunikációban emlegetett gazdasági fordulatnak egyelőre nincs látható nyoma, és a kecskeméti Mercedes-gyár átadása sem tudott lendíteni a dolgokon; annak pozitív hatása majd a GDP-adatokban tükröződik vissza. Az elemző elsősorban a következményekre hívta fel lapunk figyelmét. Az elmaradó beruházások miatt nem keletkeznek a termelőszférában új munkahelyek, így a foglalkoztatottság javulása a sokszor im produktív közmunkaprogramok számlájára írható. A Citibank eddigi előrejelzése szerint az idén 2,5 százalékkal csökkenhet a beruházások volumene, de a friss adat tükrében még ez a prognózis is túl optimistának látszik – ismerte el Gárgyán Eszter.

– A beruházások mélyrepülésén nincs mit csodálkozni – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Szerinte a nagy autóipari beruházások jó lökést adnak az ipari termelésnek és az exportnak, de ezt az elektronikai ipar gyengélkedése akár le is nullázhatja.

A győri Audi-gyár. Még nem ad gázt
A győri Audi-gyár. Még nem ad gázt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.