Készül a kormány a moratórium lejártára

Elkészült az új földtörvény vitaanyaga és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a törvénytervezetet június közepén kívánják benyújtani a parlamentnek.

A 38 oldalas dokumentumból kisejlik, hogy a készülő jogszabályban a Fidesz szándéka szerint elsősorban a 2014. április 30-a utáni helyzetre próbálnak megoldást találni, ekkor jár le ugyanis a külföldiek földtulajdonlását korlátozó moratórium. A tiltás kemény korlátja az egyebek mellett a tőke szabad áramlását biztosító közösségi jognak, ezt valahogyan oldani kell.

A vitairat fogalmazói abból indulnak ki, hogy a 2014-től érvényes agrártámogatási szabályozás a jelenleginél közvetlenebb összefüggést mutat földhasználattal és a földigénnyel. A jogszabály tervezői olyan tulajdonszerzési korlátozásokat akarnak találni, amelyek összhangban vannak a korábban vállaltkötelezettségekkel, egyebek mellett úgy, hogy a helyben lakókat előny illetné meg. Közben a nemzeti szuverenitás védelme érdekében a külföldi államokkal, önkormányzatokkal szembeni szerzési tilalmat csak a kormány külön engedélye oldhatná. A jogszabály célja, hogy a föld a helyben lakó gazdák tulajdonába és használatába kerüljön, és a családi gazdálkodói réteg erősödjön.

Raskó György agrárközgazdász szerint az új földtörvénytervezet alkotói többek között figyelmen kívül hagyják, hogy a 2014-től várhatóan érvényes agrártámogatási szisztéma szerint választható lesz az évenkénti ezereurós átalánytámogatás, ami a három hektárnál kisebb birtokok megerősödését szolgálja. Egy másik fontos elem, ami főleg a keletnémet tartományok-

ban megmaradt, de a hazai társas gazdaságoknak is kedvező támogatás lesz, ösztönzi a munkavállalók alkalmazását, vagyis részben ellentmond a családi elven működő gazdálkodásnak. A szakember hozzátette azt is, hogy a nemzeti támogatások köre 2014-től szűkül, ami mindenképpen csökkenti a kormány beleszólását. 

Magyar földet magyar kézbe?
Magyar földet magyar kézbe?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.