Döntetlenre mentheti a meccset az Adidas

Bár csak jövő héten kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ám az Adidas egy fiaskót már most elkönyvelt: jogerős ítélet született a Fővárosi Ítélőtáblánál (FÍ) az irányítósávos labdarúgócipő ügyében, amelyben fenntartották Oroszi László szabadalmának a hatályát. Vagyis az ezen ötlet szerint gyártott „focicsuka” magyar találmány.

A per tíz éve tart, a történet viszont 1995–1996-ig nyúlik vissza, amikor a magyar feltaláló kidolgozta az „irányítósávos sportcipő” modelljét. Ennek lényege, hogy a cipő orrán elhelyezett sűrű, speciális bordázat jelentősen javítja a rúgások találati pontosságát.

Oroszi László lapunknak elmondta: 1997-ben használati mintaoltalmat kértek, s nem sokkal később szabadalmi bejelentést is tettek Európa lényegében összes szóba jöhető országára vonatkozóan. Már zajlott a gyártás előkészítése, folyamatosan végezték a teszteket is, amelyek híre messze jutott. – Ekkor jelentkezett be az Adidas – mondja a feltaláló –, egészen pontosan annak fejlesztési igazgatója. A magyarországi találkozás során megnézték a mintadarabot, kértek is belőle, de az együttműködés végül nem valósult meg.

Ezek után megdöbbenéssel vették tudomásul, amikor az ezredforduló környékén a sportszergyártó multi piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania futballcipő modelleket, amelyeket ezután jó néhány évig forgalmaztak is. Az ezeken alkalmazott megoldás ugyanis nagyon hasonlított az Oroszi által fejlesztett cipőkéhez. A magyar feltaláló 2002-ben szabadalombitorlás miatt beperelte az Adidas Magyarország Kft.-t, ezt az eljárást azonban felfüggesztették, mert az Adidas 2003-ban megsemmisítési eljárást indított Oroszi minta-, majd az abból

származtatott szabadalmi oltalma ellen. Az Adidas mindvégig azzal védekezett, hogy nem ismeri el Oroszi László feltalálói munkáját, a megoldást közkincsnek tekinti, amely – a cég szerint – nem új.

A most született ítélet azt mondja ki, hogy a megsemmisítést megalapozó állítások nem helytállóak, ezért az ítélőtábla hatályban tartotta Oroszi László szabadalmát. –Hogyan tovább? – tettük fel a kérdést a feltaláló szabadalmi ügyvivőjének. Lantos Mihály szerint az ítélet után folytatódik a tíz éve megkezdett szabadalombitorlási per, hiszen a mostani eljárás „csak” azt mondta ki: Oroszi Lászlóé a szabadalom. A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. partnere (aki nem ismeretlen ezen a területen, az üvegbeton „gazdájának”, Losonczi Áronnak az ügyét is ő vitte sikerre) hozzátette: amíg az ítélet nem született meg, addig a korábban indított bitorlási pert is szüneteltették. Bíznak benne, hogy az utóbbi eljárásban kimondják: az Adidas bitorolta a szabadalmat. Pontosabban abban bíznak, hogy sikerül majd megegyezniük a sportszergyártóval.

Csalódott a világmárka

Bár társaságunknak csalódást okozott a bíróság döntése, ugyanakkor a szabadalom oltalmi köre jelenleg lényegesen szűkebb, mint ahogy az eredetileg megadásra került – tudatta lapunkhoz elküldött közleményében a sportszergyártó cég. Az Adidas szerint a bíróság ugyanakkor nem döntött abban a kérdésben, hogy „a támadott Predator cipők Adidas által történő magyarországi forgalmazása jogsértő-e”. Az Adidas továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a bírósági eljárásban támadott Adidas cipő nem sérti Oroszi László magyarországi szabadalmát vagy bármely más jogát.

A cipő orrán elhelyezett sűrű bordázat jelentősen javítja a rúgások találati pontosságát. Az Adidas és Oroszi László meccse még tart
A cipő orrán elhelyezett sűrű bordázat jelentősen javítja a rúgások találati pontosságát. Az Adidas és Oroszi László meccse még tart
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.