Kisebb hiányt vár az EB?

Az Európai Bizottság már szerdán javasolhatja a Magyarországnak szánt 2013-as kohéziós támogatások felfüggesztésének visszavonását – erősítette meg lapunk kérdésére Győri Enikő, EU-ügyekért felelős államtitkár, aki kedden az uniós tagországok általános ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácskozásán vett részt Brüsszelben.

Az Európai Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra azt a csomagot, melynek keretében az április végéig benyújtott stabilitási és konvergenciaprogramokban (előbbi összeállítása az eurózóna tagok feladata, utóbbi az euróövezeten kívüli uniós tagországoké) jelzett középtávú célkitűzésekre reflektál és ajánlásokat fogalmaz meg az egyes tagállamok számára. Győri Enikő szerint Magyarország igen komoly eredményeket tud felmutatni a strukturális reformok terén, és bízik benne, hogy ezt a bizottság is visszaigazolja. Mint emlékeztetett, ez a pozitív visszajelzés részben megtörtént a testület május eleji tavaszi gazdasági előrejelzésében.

A tavaszi gazdasági előrejelzésben a bizottság 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számolt 2013-ra, ami éppen alatta van a háromszázalékos uniós előírásnak. Úgy tudjuk, a bizottság frissített értékelésében a szám már 2,7 százalékra csökkent. Ez tulajdonképpen várható volt, hiszen a tavaszi előrejelzés ismertetése során Olli Rehn pénzügyi biztos is jelezte, hogy még nem tudták teljes mértékben figyelembe venni a frissített konvergenciaprogram összes elemét. A szám egyébként azért is fontos, mert hazánk így kikerülhet a 2004 óta zajló túlzottdeficiteljárás alól. Elképzelhető, hogy az eljárás megszüntetésére is javaslatot tesz a bizottság szerdán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.