Őszinte vallomások a Terézanyu pályázaton

Az idei Terézanyu pályázaton sorra ledőltek a tabuk: több száz nő vallott őszintén arról, hogy gyökeresen megváltozott az élete a gyermekvállalással. A pályaművek olyan fontos témákra hívják fel a figyelmet, mint a szülés utáni depresszió, az egyedülálló anyák helyzete, a családon belüli erőszak, beteg gyermek érkezése a családba, vagy az örökbefogadás kérdése, hogy csak néhányat említsünk.

A Terézanyu pályázatot immár harmadik éve hirdette meg a Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa író által alapított Terézanyu Klub. Egy hónap alatt csaknem 400 pályamű érkezett két kategóriában: az anyukák arról írtak, hogyan változott meg életük a gyermekvállalással; a tinédzserek pedig arra adtak választ, hogy milyen ma Magyarországon kamasznak lenni.

Rácz Zsuzsa író így fogalmazott: „A pályaművekből kiderült, hogy a nőkben az anyaság felemelő érzése mellett az is megfogalmazódik, milyen erőfeszítéseket, küzdelmeket követel tőlük a gyermeknevelés”. Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője elmondta: „Azért indítottuk el a Richter a Nőkért programot, hogy tehessünk annak érdekében, hogy a nők megkapják a társadalmi súlyuknak és szerepüknek megfelelő megbecsülést. A Richter által nyújtott készítmények a modern családtervezés hatékony eszközei. Hiszünk abban, hogy a tudatos és tervezett gyerekvállalás, melynek része az anyaságról való őszinte és nyílt párbeszéd, elemi társadalmi érdekünk”.

A zsűrinek nehéz dolga volt a díjazottak kiválasztásánál, ezért több különdíjat is odaítéltek. Az első díjat kapott Kálmán Dóra (Etyek) pályázata a munka és a családi teendők összehangolásának nehézségeiről szól. A tinédzser kategória első helyezettje, Kassai Tünde (Szentendre) ötletességével hívta fel magára a zsűri figyelmét, ő tárgyakat megszólaltatva mutatta be a fiatalok életét. (A díjazott írások a www.terezanyu.hu honlapon olvashatók.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.