KözJóTett a Corvinus egyetemen

Lassan sztereotípiává válik, hogy a mai magyar egyetemisták idejük többségét az alma mater és a söröző közötti területen töltik, élvezve a szabadság édes ízét, mit sem törődve azzal, mit hoz a jövő.A Corvinus egyetem négy éve alakult önkéntes diákcsoportja komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ez ne így legyen.

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület (Hakösz) tagjai hetente több alkalommal vállalnak évek óta önkéntes munkát a tanulás mellett, mondván, a jövőben csak úgy tudnak igazán felelős döntéseket hozni, ha kilépnek az iskolapadból és megismerik a valóságos életet. Ma már több mint 100 egyetemi diák gondolkodik így, ők a Hallgatók a Közösség Szolgálatában tagjai. A civil- és diákszervezetként működő Hakösz alapítói informálisan már 2007-ben közös munkákba kezdtek a Corvinus egyetemen, 2008. év végén pedig hivatalosan is megalapították az egyesületet. A bejegyzett diákszervezet öt munkacsoportba tömörülve dolgozik a társadalmi és környezeti problémák enyhítéséért. Van, aki idősek otthonait látogatja, hajléktalanok segítésével foglalkozik, ételt oszt a fedél nélkül maradtaknak. Egy másik csoport gyermekotthonokat látogat, játszik a gyerekekkel, korrepetálja a nagyobbakat. Az önkéntes hallgatók harmadik munkacsoportja a fenntartható fejlődés népszerűsítését tűzte zászlajára: legutóbb a Corvinus egyetem udvarát alakították át, növényeket ültettek és PET-palackból készült bútorokat helyeztek el. A Hakösz negyedik csoportja az állatvédelemmel foglalkozik, a hallgatók rendszeresen járnak menhelyekre, kutyát sétáltatnak, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. Az egyik legaktívabb a gyermekotthoncsoport, így ezt a tevékenységet egy különálló tematikus önkéntes csoporttal bővítették: több mint fél éve járnak rendszeresen a Pető Intézetbe.

Herdon Andrea, a Hakösz marketing- és kommunikációs alelnöke kérdésünkre elmondta: a közelmúltban ért véget az a több hétig tartó programsorozat, a KözJóTett, amely immár hagyománynak számít a szervezet életében. A két hétig tartó eseményen olyanok is részt vehetnek önkéntesként, akik nem tagjai a szervezetnek. Idén sikerült mintegy 100 új önkéntest bevonni a KözJóTett programjaiba. Tavasszal – egyebek mellett – nemcsak ételt osztottak a hajléktalanoknak, hanem látogatást szerveztek számukra a budafoki Tropicariumba, KRESZ-oktatással egybekötött biciklis programsorozatot tartottak a Cseppkő utcai gyermekotthon lakóinak, és helyiségeket festettek ki a közeli idősek otthonában. Idén először szerveztek közös programot a Láss Egyesülettel, melynek keretében az önkéntesek megismerték Magyarország egyetlen vak focicsapatát, segítettek meccsük lebonyolításában, és ki is hívták őket egy mérkőzésre.

A programok megvalósítását a tagdíjbefizetésekből, pályázati forrásokból és támogatásokból fedezik. A hallgatói csoportot immár harmadik féléve támogatja az E.ON, de szerveztek már partnerségi programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, melynek keretében a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben végezhetnek munkát az önkéntesek. Az NFÜ kistérség-örökbefogadási programja a Hakösz számára is kiemelt projekt lett.

A jövőben tervezik egy esélyegyenlőségi tematikus önkéntes csoport létrehozását is. Herdon Andrea úgy látja, hogy az önkéntességnek rendkívüli szemléletformáló ereje van, programjaikkal az egyetem hallgatóit közelebb hozzák a társadalom valós gondjaihoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.