A Gazprom tényleg nem számol Ausztriával

Az orosz Gazprom valóban letett arról, hogy a Déli áramlat gázvezetéket Ausztriáig kiépítse – derül ki a cég lapjából, amelyet az MTI idéz az ITAR-TASZSZ hírügynökség nyomán. Ez azt jelentené, hogy a vezeték Szlovénián át az olasz–osztrák határig, Tarvisióig fut majd. Tavaly év végén Gazprom-forrásból már megjelent a hír, igaz, akkor még hivatalosan nem kommentálták. Okként azt jelölték meg, hogy az Európai Bizottság tavaly júniusban az orosz cég által teljesíthetetlennek vélt feltételekhez kötötte az osztrák Baumgartenben működő, CEGH nevű „gázelosztó központ” felének megvásárlását a helyi OMV-től.

A Gazprom elnökhelyettese, Alekszandr Medvegyev azzal fenyegetett: ha az EU nem tartja őket tisztességesnek, akkor biztosítsa a gázt is az elosztóba. Gazpromos értékelések szerint az Európai Bizottság el akarja zárni az orosz gázmultit Európa egyik legkedvezőbb gázkereskedelmi kapujától, és ezért kényszeríti a kevésbé „forgalmas” Tarvisióba.

Szakemberek a döntés kapcsán tárgyalási pozícióink gyengülésére figyelmeztetnek. Magyarország területe csak az osztrák ágon lett volna megkerülhetetlen. Szerbiától Tarvisióig Horvátországon keresztül rövidebb az út, mint a jelenlegi tervekben szereplő, délnyugat-magyarországi kerülővel. Ráadásul eldöntött tény, hogy Horvátország felé is lekanyarodik a Déli áramlat – igaz, az ág ott jelen állás szerint véget is ér. A magyarországi kerülő még akkor is a hazánknak tett gesztusként értelmezhető, ha szakemberek szerint a hosszabb honi szakasz kivitelezése a horvát domborzati viszonyok miatt még így is olcsóbb.

Eközben mozdulni látszik a Déli áramlattól független gáztervek ügye is. Az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmező kitermelését irányító brit BP az MTI szerint bejelentette, hogy 2017-től előreláthatólag a rövidített – Bulgáriától Ausztriáig vezető – Nabucco, illetve a BP saját, hasonló nyomvonalú terve számára adnak gázt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.