Tíz forinttal is drágulhat a benzin

A benzin esetében 10, a gázolajnál 2-3 forintos áremelkedést jósol a GKI Energiakutató a jövő hétre. Csütörtöktől így a benzin kiskereskedelmi átlagára 436, a gázolajé 432 forint körül alakulhat.

Az irányadó mediterrán piacon a benzinkurzus 8 hete tartó esése megtorpant: az átlagárak 1,5 százalékkal nőttek. A gázolajé viszont 1,7 százalékkal tovább mérséklődött. A forint mindemellett számottevően, 2,2 százalékkal tovább gyengült a dollárral szemben, ami árfelhajtó hatású. A literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a benzin esetében 3,7 százalékos, a gázolajnál 0,4 százalékos emelkedést mutatnak.

Kizárólag a múlt heti árfolyamváltozások 5 forintos bezináremelést és szinten maradó gázolajtarifát feltételeznének. De – mint arra a GKI felhívja a figyelmet – a múlt héten a nagykereskedelmet végző Mol a nemzetközi hatások ellenére 5 forintos benzin- és 2 forintos gázolajár-emelést nyelt le. A forint további gyengülését látván viszont a gazdaságkutató szerint a cég ezt is érvényesíteni lesz kénytelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.