Máris módosítják a telefonadót

A kormány máris hozzányúlt a távközlési adóhoz, annak ellenére, hogy azt a parlament csupán egy hete, múlt pénteken fogadta el, és meg sem jelent még a Magyar Közlönyben – tehát nem léphetett hatályba.

A módosítások szerint a teszt-SMS-ek is adómentesek. A kormány a 2012-re bevetett adómértékek maximumát az eredeti havi 700 forintról 400 forintra csökkentette az egyéni előfizetőknek – írta a Napi.hu. A céges telefonok ese tében a havi maximumot 2500 forintról 1400 forintra mérsékelte. Az eredetileg elfogadott maximumok 2013-ban lépnének életbe, azaz éppen akkor, amikor a korábban bevezetett ágazati válságadó kifut az ágazat cégei fölül. Az indoklás szerint a javaslatokat a távközlési szolgáltatók kezdeményezték, és azokat úgymond akceptálta a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság. Ezek szerint a távközlési társaságoknak a kormánnyal folytatott tárgyalásain mégiscsak sikerült meggyőzniük a törvényalkotókat terheik mérsékléséről. A most benyújtott módosítókról várhatóan már a jövő hétmásodik felében dönthetnek a képviselők – ám elfogadásuk nem lehet kétséges.

A gazdasági bizottságon keresztül a kormány egy másik meghatározó módosító javaslatot is előterjesztett saját adó-salátacsomagjához. Ez pedig a hazai koncertszervező vállalatokat érinti, miután a kabinet – immár – úgy vélekedik, hogy a magyar társaságok nem versenyképesek a nemzetközi megméretésben. Helyzetüket ezért úgy javítanák, hogy a koncertjegyeket ne a normál kulcsos 27 százalékos, azaz a legmagasabb, hanem 18 százalékos adó terhelje. A módosító indítvány szerint „a hazánkban megrendezésre kerülő nagyszabású, nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében indokolt, hogy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatáshoz hasonlóan ezekre a kiemelt kulturális rendezvényekre való belépést biztosító belépőjegyek is a kedvezőbb 18 százalékos adókulcs szerint adózzanak” – olvasható a Rogán Antal bizottsági elnök által aláírt javaslatban. Akik már abban reménykedtek, hogy a módosító csomag gyors átfutása esetén már az idei nagy fesztiválokra is olcsóbban juthatnak be, azoknak csalódniuk kellett. Gerendai Károly, a Sziget Kft. vezetője ugyanis a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az idei jegyek akkor sem kerülnek majd kevesebbe, ha ezeket az adómódosításokat elfogadják. Magyarázata szerint az árakat már nem tudják levinni, hiszen a jegyeket már javában árusítják, s a versenyképességüket azzal nem növelnék, ha a könnyítést továbbadnák a közönségnek.

Ezzel nincs vége, mert a salátacsomaghoz további módosításokat is benyújtottak. A cégeknek jövő januártól – az áfa-visszaigénylések ellenőrzése végett – nyilatkozniuk kell minden befogadott és kibocsátott számláról egy összesítő jelentésben. Ez a kötelezettség nem változik, ám míg az eddigi szabály szerint minden 200 ezer forint feletti számláról be kellett volna számolni, ezt az értékhatárt most a kormány kétmillió forintra emelné. Annak az adózónak azonban, akinek könnyebbséget jelent az összes számla bevallása, nem kell kiválogatnia a kétmillió alatti számlákat sem. A változtatási tervek között van az is, hogy a minimálbér kétszereséig nem kellene szociális hozzájárulási adót (mukaadói tbjárulékot) fizetnie annak az egyéni vállalkozónak, aki rokkantnyugdíjas volt, továbbá annak a bt.-nek, közkereseti társaságnak, ügyvédi és közjegyzői irodának, amely ilyen személyt foglalkoztatott 2011. december 31-én. Ez azokra is vonatkozna, akik nem minősültek akkor rokkantnak, de a 2012-ben életbe lépett szabályok szerint 50 százalékos vagy ennél kisebb munkaképességgel rendelkeznek, és ezen a címen ellátást is kapnak. 

Mangalicafesztivál –kevesebb bőrt húznak le róluk
Mangalicafesztivál –kevesebb bőrt húznak le róluk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.