Hiányolják a középosztályt

Kettészakadt a nyaralási piac, ahol az olcsó és a luxusutakra van egyre több vevő, míg a 100-200 ezer forintos árkategória célközönsége évről évre fogyatkozik – tudtuk meg utazásszervezőktől.

Az előfoglalási szezon tapasztalatai alapján látványosan nőtt az olcsó kategóriájú, azaz busszal vagy egyéni utazással elérhető nyaralási ajánlatok körében a foglalás, miközben a repülővel megközelíthető, amúgy nagyon népszerű mediterrán tengerpartokat mint középáras utakat egyre nehezebb eladni.

Tunézia már visszaszerezte vonzerejét a magyar utazók körében, az oda irányuló foglalások száma megegyezik a tavalyelőttivel, vagyis felülmúlja a tavalyit – tudtuk meg Füri Mihálynétól, a Kartago Tours Zrt. cégvezetőjétől. A kisgyerekes családok körében rendkívül népszerű tunéziai nyaralóhelyekről tavaly Bulgáriába pártolt el a többség, de ők visszatérőben vannak, amit jelez, hogy a bolgár tengerparti foglalások száma a Kartago Toursnál máris visszaesett. Egyiptommal kapcsolatban még sokan óvatosabbak, de a tavalyi bázisszámokhoz képest a növekedés egyértelmű, és az egyiptomi választások után várhatóan visszatér a régi foglalási kedv – véli a cégvezető, mondván, a Vörös-tengernek a közelben nincs alternatívája, a búvárkodás szerelmesei törzsközönséget alkotnak.

Görögország minden hír ellenére jól megy a foglalások szerint – tájékoztatott Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. turisztikai vezérigazgató-helyettese. Az IBUSZ az egyik legnagyobb görögországi kiutaztató a magyar utazási irodák között, óriási árualapjában az olcsóbb apartmanos elhelyezéstől a luxusszállodákig minden kategória megtalálható. Csakhogy az idén már markánsan megmutatkozik az utazóközönség kettéválása: a 100-200 ezer forintos kategóriával szemben előretört az olcsóbb, jellemzően az 50-70 ezer forintos. Az egyhetes turnusra, egy személyre értendő ár többnyire a szállás és az utazás díját tartalmazza, s a horvát, az olasz és a közeli görög szárazföldi területekre vonatkozik.

Az idei slágertermékek, vagyis az utazási piac szempontjából létfontossságú, tömegeket elérni képes ajánlatok túlnyomó többsége nem lépi át a lélektani határrá vált 100 ezer forintos csomagárat, ami éppen a charterező irodákat érinti a legérzékenyebben. Repülős utakat ugyanis szinte lehetetlen 100 ezer forintnál olcsóbbra kihozni, tekintve, hogy az illetékek és a transzfer díja személyenként 30 ezer forint körül mozog, amit még a sok esetben ingyen vagy kedvezményesen repülő gyerekekre is ki kell fizetni – mutatott rá az árszabás buktatóira Füri Mihályné. A többségében tavalyi áron kínált tengerparti és más külföldi utakkal kapcsolatban még egy időzített bomba ketyeg, nevezetesen az euró árfolyama. Mint Komora Zoltán elmondta, a tavaly őszi kalkulációra épülő katalógusok árazása 300 forintos euróra épül, ami eleve öt százalékkal több a tavalyi szezon 285 forintos eurójánál, miközben az árfolyam időnként átlépi a 300-as küszöböt, és még nem tudni, mit hoz a nyár.

A luxuskategóriában, ami a személyenkénti 200 ezer forintos vagy annál drágább nyaralásokat foglalja magában, mindezek ellenére egyik utazási iroda sem tapasztal visszaesést. Sőt, mint megtudtuk, a minőségi szolgáltatásokat és különleges helyszíneket, programokat kereső utasok egyre igényesebbek, és évről évre igénylik az újdonságokat. Változatlanul keresett a nem éppen olcsó Szicília vagy Costa del Sol, a Zöldfoki-szigetek, és nem véletlenül fűz nagy reményeket a nyári Dubaihoz a Kartago Tours. A nyári Dubai csak egy picit lesz drágább Egyiptomnál, de jóval olcsóbb lesz a téli árazásnál, így ebben a 200-300 ezres, megbízhatóan teljesítő kategóriában hirdetik meg hamarosan.

A szűkülő középosztály családjai a tapasztalatok szerint már képtelenek a korábbi 400-500 ezer forintot nyaralásra költeni, aminek a horvát vendéglátók és a minőségi belföldi szálláshelyek örülhetnek, ugyanis úgy tűnik, ők lehetnek a helyzet nyertesei.

100 EZER

A LEGKERESETTEBBEK azok az egyhetes utak, amelyek nem kerülnek többe fejenként százezer forintnál, ennyibe azonban a repülő már nem fér bele, csak a busz vagy az egyéni utazás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.