Ünnepi demonstráció a fővárosban

Az ünnepnap ellenére jövő hétfőn demonstrációt tartanak a fővárosban a taxis érdekvédelmi szervezetek. – Azért éppen erre a napra tettük az akciót, mert a figyelemfelhívás a szándékunk, és egyelőre a lehető legkisebb „ribilliót” szeretnénk okozni Budapest közlekedésében – mondta lapunknak Metál Zoltán, a Országos Taxis Szövetség elnöke. Mint kifejtette, ez egy amolyan gördülő demonstráció első állomása lenne, azaz ezt újabbak követhetik, ha nem sikerült előrelépést elérni a piac szabályozását célzó megbeszéléseken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) illetékeseivel.

Bár már jó ideje húzódnak a tárgyalások, és sokáig eredményesnek is tűntek, azonban az elmúlt időszakban nem arra haladtak az egyeztetések, amely irányt korábban kijelöltek, s amelyet elfogadhatónak tartanak a taxisok. Sarkalatos pont, hogy a jelenlegi maximált áras tarifarendszert elfogadhatatlannak tartják – a díjak áttekinthetetlensége miatt –, s fi x áras megoldást javasolnak. Egészen a közelmúltig a BKK ebben hasonló véleményen volt, ám a legutóbbi megbeszéléseken – szóban – egy vegyes rendszert vázolt fel megoldásként a központ. E szerint egy 700 forintos alapdíj lenne, ami egy egy kilométeres utazást már tartalmazna, emellett megtartaná a maximum 240 forintos kilométer- és a 60 forintos perctarifát.

Ez elfogadhatatlan számunkra – mondta Metál Zoltán. A BKK a legfrissebb tapasztalatok szerint az egységes arculatban és a meghatározott műszaki paraméterekben látja a piac átalakításának és rendbetételének kulcsát, míg a piac védelmi szempontokra alig fordít figyelmet. Pedig ez elkerülhetetlen – jegyezte meg az elnök.

Ráadásul a BKK elvárásai jelentős pluszterhet jelentenének a taxisok számára, amelyhez forrást semmit sem biztosítanának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.