Gyakrabban járnak bíróságra a cégek

Egyértelműen több gazdasági peres üggyel van dolguk a bíróságoknak a válság 2008-as kitörése óta.

Az Országos Bírósági Hivatal statisztikái arról árulkodnak, hogy főleg 2010-ben fordultak előszeretettel jogi fórumokhoz a cégek. Akkor 5981 peres ügy érkezett a bíróságokra, míg 2008-ban ennél nagyságrendileg ezerrel kevesebbet, 4916-ot regisztráltak. Vagyis két év leforgása alatt ötödével több per indult.

A legtöbb ügy (az esetek több mint hatvan százaléka) vagyonjogi vitákból fakad, utána a sorban a tagsági határozatok felülvizsgálatát célzó keresetek szerepelnek. Kiderül még a statisztikából, hogy az elmúlt három évben megduplázódott a cégek felelősségével kapcsolatos perek száma. A felszámolással összefüggésben benyújtott keresetek száma nagyjából kiegyensúlyozott, évente 200-230 ilyen jut el a bíróságokig.

Értelemszerűen a legtöbb per a fővárosban, illetve Pest megyében indul, ahol a legtöbb vállalkozás működik. A befejezett ügyek országos összesítéséből kitűnik, hogy kétszáz feletti ügyszámmal a Dunától keletre eső megyékben van dolguk a bíróságoknak, míg a nyugati határvidéken ennél kevesebb perrel kell foglalkozniuk. Ezek az adatok vélhetően valamit megmutatnak az eltérő üzleti kultúrákból is a cégek elhelyezkedésén túl.

Általában elmondható, hogy a gazdasági peres ügyek harminc százaléka a lehető legrövidebb idő, maximum három hónap alatt lezárul. Tavaly egy éven belül sikerült pontot tenni az ügyek 72 százalékára. Három éven túlra nyúlik el az esetek hat százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.