Matolcsy György szabadon kutakodhat

Lényegében korlátlan betekintést nyerne az adótitoknak számító ügyekbe az adópolitikáért felelős miniszter (aki jelenleg Matolcsy György) a parlament előtt lévő salátatörvény elfogadása esetén, bár ezt az állítást vitatja a szaktárca. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosítása értelmében valamennyi, a feladat ellátásához szükséges adótitok megismerése lehetővé válik a tárcavezető számára, ezt erősíti meg az indoklás is.

A szakértők eltérően értékelik a javaslatot. Oszkó Péter szerint a miniszternek csak speciális esetekben lehet hozzáférési joga az adótitokhoz. Egy általános hozzáférést biztosító rendelkezést véleménye szerint nehéz értelmezni. – A miniszteri poszt politikai pozíció, ezért kényes helyzet adódik abból, ha adótitkok kerülnek a tárcavezető kezébe – mondta a Népszabadságnak az adóhatóságot egykor egyébként miniszterként felügyelő szakember.

Máshogy látja a módosítás súlyát Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint az adóhatóságért felelős tárcának, mint felügyeleti szervnek a feladatai megfelelő szintű ellátásához ismernie kell az ügyeket. Példaként a bányajáradékot említette: anélkül nehéz tervezni a bevételt, hogy a szakapparátus tisztába ne lenne a Mol gazdálkodásának adataival. – Nem beszélve arról, hogy az adóalany és az adóhatóság közti adóviták az eljárásrendnek megfelelően adott esetben a miniszteri szintig is eljuthatnak.

A szakértő arra hívta még fel a figyelmet, hogy az adótitok megőrzésének kötelezettsége továbbra is vonatkozik a miniszterre. – Természetesen egy ilyen törvényi felhatalmazással ezzel együtt is vissza lehet élni – ismerte el –, de inkább arra a magyarázatra hajlok, hogy a miniszter számára más jogszabályokban már biztosított felhatalmazásokkal kerül összhangba az adózás rendjéről szóló törvény a csomag elfogadása esetén. Felidézte például a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010-es törvényt, amely szerint az illetékes miniszter bármilyen ügyről tájékoztatást kérhet a NAV vezetőjétől. Erre a jogszabályra hivatkozott tegnap a Nol.hu oldalon megjelent cikkünkre reagálva az NGM is: szerintük a módosítás pusztán jogtechnikai jellegű, ezáltal nem változik a nemzetgazdasági miniszternek az adótitok megismeréséhez való, egyébként korlátozott és célhoz kötött jogköre. Ennek ellenére a salátatörvény indoklásában nem a koherenciára hivatkoznak, ehelyett ott az szerepel, hogy a javaslat a miniszter feladatainak ellátását segíti. A törvényjavaslat szerint az Art. módosítása a kihirdetését követő napon lép hatályba: tehát év közben, mivel az adócsomagról a nyári szünet előtt szavaznak.

A tárca szerint vezetője keze nem érhet el mindenhová
A tárca szerint vezetője keze nem érhet el mindenhová
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.