A kormány átverte a mobilcégeket?

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal, és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó – írják közleményükben.

A társaságok elfogadhatatlannak tartják az eljárást, és értetlenül állnak az újabb különadó előtt, amellyel a kormány gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit – írják. Arra kérik a kormányt, vonja vissza a törvénytervezetet, és dolgozzon ki egy fenntartható javaslatot annak szellemében, hogy 2013-tól kivezeti az ágazati különadókat.

A nemzetgazdasági tárca szerint 2013. január 1-jévelmegszűnik az ágazati különadó, ezért a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd forintot befizetniük a büdzsébe. A július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz, fél éven át a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen. Hozzáteszik, a távközlési adó forgalmi jellegű és nem a nyereséget terhelő. A kormány álláspontja arra vonatkozóan is változatlan, hogy a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük. Mint írják, a döntés során azt is mérlegelni kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.