Óvatosan a szamócával

Alig kezdődött el a szamócaszezon, máris áll a bál. A magyar fóliás gyümölcsből egyre több kerül a polcokra, ahol ott a spanyol szamóca is. Ahogy ilyen esetekben már megszokhattuk, az olcsóbb spanyolt a drágább magyarként árusítják.

A kettő között árban nagy a különbség, mert a spanyol kilóját 600 forintért kínálják, ennek nagybani ára 300–350 forint között van. Ehhez képest a magyar fóliás gyümölcs kilója 1000-1500 forintba kerül, viszont sokkal zamatosabb. Amint Csizmadia György, a FruitVeb ágazati vezetője elmondta, jellegzetes illatáról könnyű felismerni a magyar szamócát, de biztos meghatározási pont az apró levelek frissessége. A hazai szamóca legfeljebb egynapos, míg a spanyol már több napot töltött a kamionban, s ez látszik a levélkéken.

Nem árt résen lenni, mert egyes kereskedők „magyarrá” csomagolják az importszamócát, a rafináltabbak keverik a magyarral. Becsapják a fogyasztókat azok, akik a mediterrán területről érkezett szamócát hazaiként árulják – írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Arra biztatnak: aki ilyennel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöld számán. Változás két hét múlva történik, akkortól ugyanis már szedhető a szabadföldi gyümölcs is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.