Matolcsy kilőtte a multikat

Talányos indoklással érvelt Matolcsy György a kiskereskedelmi válságadók 2013-tól való kivezetése mellett. Úgy fogalmazott: jövőre azért tűnik el a kiskereskedelmi válságadó, mivel ez már „nem indokolt”, illetve hogy ezzel is elősegítsék a belső fogyasztás növekedését.

Tény, hogy a stagnáló piac ra ráfér egy kis erősítés. Az azonban kérdéses, hogy a kiskereskedelmi válságadó kivezetése önmagában mennyiben járulhat hozzá a fogyasztás növekedéséhez. A KSH-árindexekből nem igazán lehet egyértelműen kimutatni, de az ágazat ismerői szerint nem kétséges, hogy a piac nagyjai áthárították a fogyasztókra a válságadókat. Ahogy az adók bevezetése után is csak nüansznyi változásokat érzékeltek a vásárlók az árakban, úgy a kivezetés után sem várható olyan mértékű árváltozás, ami önmagában növelné a fogyasztást.

A plázastop bizottság által elbírált 28 felmentési kérelemből az összes külföldi tulajdonú vállalkozásét visszadobták
2010. december 15. Fóti Cora áruház, bevásárlóközpont, hipermarket. élelmiszer, kereskedelem. Fotó: Bócsi Krisztián

A kiskereskedelmi válságadó kivezetése inkább azzal magyarázható, hogy a viszonylag kisebb – 2010-ben 30 milliárd forintnyi – adóbevételhez képest aránytalanul nagy támadási felületet kínált magának a kormány. Mára ugyanis a kabinet jóformán összes, kiskereskedelmet érintő döntését – plázastop, Erzsébet-utalvány, trafiktörvény – górcső alá vette az unió.

A kivezetésben az is szerepet játszhatott, hogy a válságadón bukott itteni multinacionális cégek „ugrottak” a kormány bármilyen, az ágazatot érintő döntésére.

A másik vélhető ok, amit Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is felemleget: ugyan a válságadó java részét a multiknak kellett kifizetniük, az komoly megterhelést jelenthetett éppenséggel a kormány által védeni kívánt középvállalatoknak is. Könnyen lehet, hogy ők kisebb tőkeerejük miatt legalább ugyanúgy megsínylették a sarcot, mint az árbevételük két százalékát – lényegében teljes profitjukat – leadózó multinacionális cégek, amelyeknek ugyanakkor az eszközök széles tárháza állt rendelkezésükre ahhoz, hogy az adó hatását tompítsák.

Némileg ellentmondásnak tűnik, hogy miközben Matolcsy a fogyasztás bővítésének a szándékáról beszél, addig éppenséggel a piaci versenyt – és ilyenformán az árversenyt – gyengíti. Márpedig úgy fest, a kabinet a hazai tulajdonú kiskereskedőket kívánja megóvni a külföldi tulajdonú vállalkozások versenyétől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak elküldött összesítéséből kiderül, hogy az eddig a plázastop bizottság által elbírált 28 felmentési kérelemből az összes külföldi tulajdonú vállalkozásét visszadobták. A 16 felmentésre javasolt beruházás mind hazai tulajdonú – pontosabban a cégbírósági iratokban csak magyar tulajdonos található. Mint ismeretes, a 300 négyzetméternél nagyobb eladóterű kiskereskedelmi beruházásokra 2013 végéig érvényes építési moratórium alól egy tárcaközi bizottság javaslatára csak Matolcsy György adhat felmentést.

A nyilvános indok nélkül elutasított 12 beruházás felét külföldi cégek indították volna. Az elutasított beruházások között egy Keszthelyre tervezett Metro és két, Albertirsára és Fótra szánt Penny Market van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.