Karnyújtásra a válság

A KSH előzetes adatai szerint márciusban 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel ezelőtti szinthez képest. (Az első negyedévben a teljesítmény 0,1 százalékkal maradt el a múlt év azonos időszakától.)

Ugyanakkor a munkanaphatástól megtisztított márciusi adatok még 0,6 százalékos éves növekedést jeleznek. – Ez utóbbi adat jobb, mint amire számítani lehetett – jegyezte meg Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő (BA) portfóliómenedzsere. Elsősorban azért, mert az európai konjunktúramutatók sem mutatnak valami jól. Az eurózóna feldolgozóiparának teljesítményét tükröző beszerzési menedzserindex például áprilisban csaknem hároméves mélypontra esett. Ennek tükrében a pozitív adat akár meglepőnek is mondható. Ugyanakkor Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője még egyszázalékos növekedést is elképzelhetőnek tartott. Várakozásaitól azonban elmaradt a mutató. – Mindezek fényében már az valószínűsíthető, hogy az első negyedéves GDP-adat is negatív lesz, azaz zsugorodott a gazdaság – tette hozzá.

– Várhatóan a következő hónapok adatai sem lesznek túl fényesek. A kecskeméti Mercedes-gyár ugyan áprilisban megkezdte a termelést, aminek biztos lesz pozitív hatása, a magyar gazdaság teljesítménye azonban az év hátralévő részében elsősorban az eurózóna teljesítményétől függ majd – tette hozzá Bebesy. Márpedig ezekben az országokban már most recesszióközeli a gazdasági teljesítmény, vagyis ezek alapján nem sok jóra számíthatunk mi sem. Az elemző úgy vélte, hogy a csökkenés még a második negyedévben is maradhat, s ha lesz idén növekedés, akkor arra vélhetően csak az év második felében lehet számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.