15 milliárd eurós megállapodásra törekszik a kormány

– Hároméves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodást kellene kötnie Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalappal – nyilatkozta tegnap Varga Mihály. Az államtitkár szerint a tárgyalások halasztódnak, mert az IMF és az Európai Bizottság még egyeztet a feltételekről.

Lapunknak egy a tárgyalások ügyét ismerő forrás nem zárta ki, hogy már június első hetében asztalhoz ülhetnek a felek. „Az EU részéről az érdemi tárgyalások megkezdésének feltétele a jegybanktörvény módosítása” – állította. A tervek szerint ez május 21-ig vagy 29-ig megtörténik. A kormány engedett abban, hogy nem vonja össze az MNB-t és a PSZÁF-ot, s az erre vonatkozó alkotmánymódosítást a Ház el is kezdi tárgyalni. „Jobb lett volna, de elengedtük” – mondta a miniszterelnök. Holott Orbán Viktor korábban jelezte, hogy az alkotmányt az EU „nem lőheti szét”, az uniós nehéztüzérségnek meg kell állnia az alaptörvény „fala” előtt. – Igen, az összevonásra lehetőséget biztosító törvény „alkotmányos erejű”, de nem az alkotmány törzsszövegének a része, így nem sérül a szuverenitás – állította lapunknak egy kormánytag. Arra, hogy a jegybanktörvény módosítása elég lesz-e, azt mondta: „hogy a tárgyalóasztalhoz leüljenek, biztosan”. Kérdésünkre, hogy a velencei bizottság „ultimátuma” az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban akadálya lehet-e a tárgyalásoknak, forrásunk nemmel válaszolt. „Más kérdés, hogy ezen elgondolkodunk.”

Varga Mihály figyel
Varga Mihály figyel

A kormányülésen – mondta – az is elhangzott, hogy a tárgyalásokon az unió és a valutaalap részéről minden bizonnyal „határozott elvárás” lesz az egykulcsos személyi jövedelemadó korrigálása, az, hogy túlságosan magas a BKV állami finanszírozása, a plázastop feloldásának szükségessége, valamint a dohányszabályozás uniós harmonizációja.

A kormány közelében fontosnak tartják a francia választást, azt, hogy Francois Hollande nem a megszorításos politikát képviseli. Egy másik forrásunk felháborodással hívta fel a figyelmet arra, hogy Olli Rehn uniós pénzügyi biztos már az elnökválasztás eredményhirdetése előtt azt mondta: a költségvetési szabályok nincsenek kőbe vésve, teret engednek a mérlegelésnek, és ösztönözni kell a növekedést. „Mégis: Magyarország teljesítse a 2,2 százalékos deficitcélt, míg más EU-országok számára megengedik a három százalékon túli hiányt? Ez gyomorforgató” – fogalmazott az ismert fideszes politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.