Újabb vádak Sanader ellen

Sajtóértesülések szerint újabb, ezúttal a haveroknak juttatott olcsóbb állami áram vádja merült fel az Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen folyó perben. Korábban azzal is meggyanúsították, hogy a Moltól kenőpénzt fogadott volna el, amit a Mol határozottan cáfol és Sanader is kitart teljes körű ártatlansága mellett.

Horvátországban újabb vádat emeltek Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen – jelentette az MTI a Vjesnik című napilap internetes kiadására hivatkozva, ám ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Ha az értesülés igaz, Sanader ellen ez már a negyedik vádpont hatalommal való visszaélés miatt. A legújabb vád szerint 2008–2009-ben Ivan Mravak, a HEP állami energiaszolgáltató akkori vezetője Sanader nyomására a piaci árnál olcsóbban adott el áramot a Dioki Grupa petrolkémiai csoportnak, melyet a barátjaként számon tartott Robert Jezic irányított. Ezzel jelentős anyagi kárt okoztak az állami áramcégnek.

Ezenkívül Mravak – szintén Sanader nyomására – 15 millió kuna kölcsönt adott a Dioki leányvállalatainak anélkül, hogy ezt a HEP igazgatótanácsa jóváhagyta volna. Mravak állítólag a nyomozás során elismerte a bűncselekményeket, ám Sanader és Jezic tagad.

A jelenleg folyamatban lévő perben ezen kívül azzal vádolják Sanadert, hogy egy osztrák banktól illetve a magyar Moltól fogadott el pénzeket azok előnyben részesítése fejében. A Mol esetében ez az általa kisebbségben birtokolt INA irányításának átvétele lett volna, de Sanader és a Mol is határozottan tagadja a vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.