Buffett a pénzembereket adóztatná

Warren Buffett egészségi állapota volt a központi kérdés a Berkshire Hathaway befektetési konglomerátum éves közgyűlésén.

Az Egyesült Államok második leggazdagabb üzletemberénél prosztatarákot mutattak ki, de a 81 éves Buffett megnyugtatta a 30 ezres omahai publikumot, hogy kiválóan érzi magát, s mivel orvosai időben fedezték fel a kórt, gyógyulási esélyei nagyon jók. Ugyanakkor a kiterjedt cégbirodalmát elnök-vezérigazgatóként irányító Buffett megígérte, hogy megteszi a szükséges lépéseket utódja kiválasztására. Két meg nem nevezett utód mindenesetre azonnal bevethető, ha az élet úgy hozza. A vezetői posztokat hamarosan szétválasztják, Buffett az elnöki pozícióba fiát, Howardot jelölné, aki már most is tagja az igazgatóságnak. A csalhatatlan üzleti érzéke miatt Omahai Orákulumnak hívott Buffett azonban egyelőre nem gondol a visszavonulásra, most azzal foglalkozik, hogyan költse el a cégfelvásárlásra szánt 20 milliárd dolláros keretet.

A hírek szerint egyetlen óriásüzlet is felemésztheti a forrásokat. A Berkshire 40 milliárd dolláros készpénzállománya gyors reagálást tesz lehetővé, s le is csapnak minden adandó alkalomra, hogy újabb gyöngyszemmel vagy feljavítandó vállalattal bővítsék a birodalmat, amely biztosítóktól cementgyárakon át vasúttársaságokig terjed. A holding olyan cégekben meghatározó tulajdonos, mint a Coca-Cola, a General Electric, az IBM vagy a Goldman Sachs. A Berkshire az első negyedévben 3,2 milliárd dolláros nyereséget ért el, azaz folyamatosan telik a kassza.

Buffett megerősítette, hogy támogatja Barack Obama elnök újraválasztását, és síkra száll a hozzá hasonló gazdagok megadóztatásáért.

Warren Buffett
Warren Buffett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.