Recessziós aggodalmakat jelez a menedzserindex

Méretes volt a visszaesés a hazai feldolgozóiparban a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által összeállított áprilisi Beszerzési Menedzser Index (BMI) szerint.

A mutató szezonálisan kiigazított értéke csupán 46,9 pont lett, ami 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb érték. (A módszertan szerint ha az index 50 pont fölött van, akkor bővül a feldolgozóipar, ha alatta, akkor zsugorodik az ágazat.) Különösen fájó az áprilisi BMI esetében, hogy csaknem 11 ponttal elmarad az egyébként igen optimista vélekedésekre okot adó márciusi 57,7 pontos adattól. E szerint a derűlátás minössze egy hónapig tartott. Figyelmeztető jel az is, hogy a részmutatókon belül az új rendelések indexe a második leg alacsonyabb áprilisi érték 1995 óta.

Akad viszont kedvező fejlemény is: míg tavaly októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, s ez novemberben és decemberben is folytatódott, januárban már 50 pont fölé került a foglalkoztatottsági index értéke, és azóta is ott maradt, bár növekedése egyre csekélyebb ütemű. A korábbi áprilisi értékeket nézve, az idei a negyedik legmagasabb 1995 óta.

A hazaihoz hasonlóan gyászosan fest az euróövezeti BMI is. A londoni Markit Economics intézet szerint csupán 45,9 pont lett az elmúlt havi adat, ez 2009 júniusa óta nem látott mélypont. Elemzők szerint az igazi gondot az jelenti, hogy már nemcsak a perifé rián, hanem a vezető gazdasági hatalmakban is érezhető a csökkenés. Az exportmegrendelések apadása miatt Németországban például az utóbbi három év legnagyobb süllyedését regisztrálták, ami átgyűrűző hatása révén alighanem megmutatkozik a gyenge magyar adatokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.