A Huawei-központról írt alá egyezményt Matolcsy György

A kínai Huawei vállalása, hogy a Magyarországon működő Európai Logisztikai Központja másfél milliárd dolláros forgalmat hoz idén – erről állapodott meg Lu Yong, a Huawei Technologies elnökhelyettese és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ez az újabb magyar–kínai megállapodássorozat legkonkrétabb eredménye. A dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ke Qiang, kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében írták alá. Az eseményen további hat kínai–magyar egyezményt is aláírtak: köztük a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználásával kapcsolatos nyilatkozatot, a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos megállapodást. Orbán Viktor hangsúlyozta: végig kell vinni a kínai nyitás politikáját.

A Huawei logisztikai központja 2011-ben kezdte meg működését. Biatorbágyon és Üllőn. A raktározó- és logisztikai egységek kiszolgálják a cég szintén hazánkban működő ellátási központját, amely távközlési infrastruktúra berendezések gyártásával, javításával és tervezésével foglalkozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalta, hogy segíteni fogja a Huawei munkahelyteremtését, beszállítói programját.

A Huawei nemrég a svájci Sunrise mobilszolgáltatóval kötött hálózatmegújítási és ötéves üzemeltetési szerződést. A hárommillió előfizetőt kiszolgáló operátortól a kínai vállalat több száz alkalmazottat is átvesz, a projektet a magyar ellátóközpontból támogatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.