Jelentős fejlesztésre szorul az élelmiszeripar
A magyar élelmiszer-gazdaságnak a belső piacokat kell újból visszaszerezniük, és a külföld előtt is bizonyítani, hogy az itthon is fogyasztott termékek világszínvonalúak – jelentette ki Róna Péter közgazdász egy szakmai fórumon. Szerinte a rendszerváltás után eltűntek az alapanyag-előállítástól az értékesítésig húzódó láncok, s ezzel megváltozott a jövedelemfelosztás pozíciója. A feldolgozóipar jövője szempontjából létkérdés, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységgel jelenhessen meg a piacokon. Róna az agrárpolitika súlyos hibájának rótta fel, hogy állandósította a mezőgazdaság és a feldolgozóipar alapanyag-termelésének fontosságát, ezért a mai magyar élelmiszer-gazdaság alacsony hozzáadott értéket tartalmazó árut állít elő. Ezen nem kampányokkal, hanem a pénzügyi és a bankrendszer átalakításával lehetne változtatni.