Írásos panasz a franciáknak az Auchan miatt

A francia tulajdonoshoz és a szakszervezethez fordul segítéségért az Auchan dolgozói érdekében a magyar érdekképviselet.

A húsvéti szezonra időzített élőláncos demonstrációjuk után most az Auchan tulajdonosának, a francia Mulliez családnak, illetve a legnagyobb francia szakszervezeti konföderációnak, a CGT-nek írna levelet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Szerintük az itteni cégvezetés egy tapodtat sem hajlandó engedni és nem veszi figyelembe a szakszervezet kéréseit. Így a dolgozók nemcsak bérkompenzációt nem kaptak, de április eleje óta a cég a béren kívüli juttatásokat is beépíti a bruttó bérbe, így összességében kevesebbet fognak kapni a dolgozók: van, aki csak 60 százalékát kapja meg a korábbi juttatásnak – állítja a szakszervezet.

Korábban átlagosan 8800 forint értékben kaptak béren kívüli juttatást az Auchan dolgozói, a – szintén átlagosan – bruttó 140 ezres (nettó 90-100 ezernek forintnak megfelelő) fizetésük mellé. A KASZ kiemeli, hogy miközben a dolgozókon spórol a cég, terjeszkedésre azért költeni tud. Mint ismeretes, az Auchan az előző év végén jelentette be, hogy felvásárolta a Cora hipermarketláncot, az ügyletet a napokban a brüsszeli versenyhatóság jóváhagyta.

Vásárló az egyik boltban – Mindenki másképp látja
Vásárló az egyik boltban – Mindenki másképp látja

Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője a szakszervezet felvetéseire válaszul elmondta: az Auchan több fordulóban, több hónapon keresztül egyeztetett a szakszervezet képviselőivel, de megállapodni azért nem sikerült, mivel a szakszervezet által kért bérfejlesztések és egyéb juttatások nem álltak összhangban a vállalat gazdasági lehetőségeivel. Felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi cég forgalma tavaly 2,3 százalékkal növekedett, és ehhez átlagosan 2 százalékos béremelés párosult. – Ugyanakkor tény, hogy idén a jogszabályi változásokból fakadóan számos munkatárs nettó bére változott kedvezőtlenül, melynek kompenzálását a vállalat nem tudja magára vállalni – mondta Gillemot Katalin.

Az Auchan közleménye szerint a vállalat – pénzügyi lehetőségeit és a munkavállalók helyzetét figyelembe véve – arra törekedett, hogy a lehető legnagyobb legyen a szabadon elkölthető munkabér. Ennek keretében építik be a juttatásokat a munkabérbe. Gillemot Katalin hangsúlyozta: a bérek a működési költségek kategóriájába tartoznak, azaz abból tudják kifizetni, amit megtermelt a cég. A Cora áruházak felvásárlásához viszont az Auchan-csoport adott kölcsönt az Auchan Magyarország számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.