Közelítik a bóvlit a spanyolok

Nem okozott az indokoltnál nagyobb izgalmat a piacokon, hogy a Standard & Poor’s (S & P) két fokozattal lerontotta a spanyol államadósság besorolását. A hitelminősítő még csütörtök éjjel döntött úgy, hogy az addig A kategóriába sorolt szuverén adósságot BBB+ osztályzattal látja el.

A cég már másodszor ront idén a spanyolok minősítésén. Ezt harmadik alkalommal is megteheti, erre utal a besorolás mellé fűzött negatív kilátás. A spanyolokat már csak három lépcső választja el a bóvli kategóriától, ahol jelenleg a magyar államadósságot is jegyzi mindhárom nagy hitelminősítő. Az S & P mostani lépését a költségvetési pályában látott kockázatokkal indokolta, de a bankrendszer gyenge tőkehelyzete is aggodalomra ad okot.

Pénteken a tízéves lejáratú spanyol államkötvény hozama reggeltől délig csupán 13 bázisponttal emelkedett, s 5,96 százalékon tetőzött. A madridi tőzsde irányadó indexe, az IBEX a nyitásban elszenvedett veszteségét délre ledolgozta, sőt 0,4 százalékkal még erősödni is tudott.

Órákkal a leminősítés előtt Luis de Guindos gazdasági miniszter egy interjúban azt mondta: Spanyolországnak nincs szüksége külső segítségre, és senki sem kérte őket sem hivatalosan, sem informálisan arra, hogy az európai válságkezelő alaptól kérjenek pénzt. A miniszter azután szólalt meg, hogy az irányadó tízéves lejáratú spanyol kötvényhozam december óta először lépte át a kritikus szintnek tartott hat százalékot. A riadalom oka a bankrendszer összeomlásától való félelem, s ennek kapcsán az állam terheit növelő intervenciós kényszer volt.

A piac szerint a hatszázalékos szintnél kell felemelni a telefonkagylót, és Brüsszel, illetve az EKB segítségét kérni. Sajtóhírek szerint utóbbinak egy miniszter telefonált is, kérve, hogy a spanyol kötvények felvásárlásával nyomja egészségesebb szintre a hozamokat. Ennek a hívásnak amegtörténtét De Guindos cáfolta. Mint mondta, szerinte nem így kell orvosolni a bajokat, az EKB már eddig is megtette a szükséges lépéseket azzal, hogy ezermilliárd eurónyi olcsó forrást bocsátott az európai bankrendszer számára, amelyből sok pénzintézet rögtön spanyol kötvényeket vásárolt, hogy keressen a 4-5 százalékos kamatkülönbözeten. Nem az EKB-nek, hanem a kormánynak kell rendbe tennie a gazdaságot – hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy strukturális reformokkal, megalapozott növekedési programmal lehet kilábalni a válságból.

Bizalmatlan a Fitch

A Fitch kedvező fejleményként értékeli, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel, de közölte: ezzel még nem múltak el azok a hosszabb távú aggályai, amelyekre hivatkozva január elején az addigi BBB mínuszról a befektetésre nem ajánlott BB plusz szintre rontotta a magyar adóskockázati besorolást.

Ilyen például a költségvetés helyzete, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága vagy Magyarország kitettsége az euróövezet gazdaságának. A hitelminősítő így egyelőre nem módosít a magyar adósbesorolás negatív kilátásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.