Kereslet a lakáspiacon: jönnek a kisigényűek

Kevesen és kisebb összeget vesznek fel lakáshitelre a bankoknál, megfontoltak lettek a vevők.

Attila és Éva januárban vásároltak egy 60 négyzetméteres panellakást Zuglóban, jórészt hitelből. Tudták, hogy magas rezsiköltséggel kell számolniuk, de gyereket szeretnének, és 11 millió forintból csak egy sokkal kisebb téglalakásra telt volna. Három hónapig keresgéltek, több tucat lakást néztek meg, de közülük csak nagyon kevés volt jó állapotú. Meglepődtek, hogy bár rengeteg ingatlan eladó – akadt olyan társasház, ahol egy emelet nyolc lakásából 4-5 is –, a tulajdonosok az elmúlt években szinte semmit nem tudtak költeni karbantartásra, és sokan kizárólag készpénzes vevőt kerestek.

Pedig Attiláék tapasztalata szerint nem nehéz hitelhez jutni, és az adásvételi procedúra sem tart sokkal tovább, mint készpénzes fizetés esetén. Kalkulálni kellett persze a bankok hitelbírálati idejével, de ezt náluk mindhárom pénzintézetnél, ahol ajánlatot kértek, napra pontosan betartották. Mivel ketten vették fel a 6 millió forintot, nem félnek attól, hogy előállhat az a helyzet, hogy nem tudnak fizetni. Még lakás-előtakarékossági számlát is nyitottak.

„Az ügyfelek óvatosak. Többször körülnéznek, rendszeresen kérnek tanácsot. Inkább kisebb értékű lakást választanak, olyat, ami közelebb áll a családi költségvetéshez” – tapasztalja Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója a végtörlesztési hajrá után.

Az átlagos hitelösszeg az elmúlt pár évben jelentősen csökkent, és bár szélsőségek előfordulnak, a legtöbben 4-5 millió forintot mernek bevállalni. Jelenleg országszerte átlagosan 70-75 százalék a készpénzes vevők aránya a Hitel Center adatai szerint. A hitelfelvevők között a 30-50 évesek száma a meghatározó, és főként Budapesten, Pest megyében, illetve a nyugati országrészben vásárolnak. Az, hogy ki mennyi idő alatt kap hitelt, igencsak bank- és összegfüggő.

„Kiemelt bankjainknál egy-két nap alatt nagy biztonsággal előszűrjük az ügyfelet, így 98 százalékban biztos lehet a végeredményben. A teljes folyamatra érdemes 3-4 hetet szánni. A kamatok – és gyakorlatilag kizárólag forintkamatról beszélhetünk – 10–14 százalék közöttiek. Ettől az ügyfél hitelképességétől függően lehetséges eltérés lefelé vagy felfelé, de csak kismértékben” – mondja az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető Hitel Center ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a lakásépítési támogatás – szocpol – beindulása segítené a vásárlást és közvetve a hitelezést is, de a szigorú feltételek és az összeg volumene miatt ezt egyelőre kevesen veszik igénybe, az új kamattámogatott hitelezés pedig a gyakorlatban még nem indult el. Vannak, akik bíznak abban, hogy hamarosan lesz valamilyen újabb támogatás, de a többség inkább igyekszik még több pénzt félretenni, hogy önerejét növelni tudja.

„Ami az év következő hónapjait illeti, nem számítunk drámai áttörésre a hitelezés területén. Legfeljebb a szezonalitás miatt lesz némi emelkedés” – véli Bánfalvi László, aki szerint nagy szükség lenne egy hatékony, széles körben elérhető, lakásvásárlást támogató rendszerre. Ez segítené az építőipar fellendülését és a hitelezés újraindulását is.

Az OTP-nél idén eddig a lakáscélú hitelt igénylők 99,5 százaléka kapott pozitív elbírálást, közel 80 százalékuk az igényelt teljes összeget megkapta. Az átlagos kölcsön – tájékoztatott a bank – mintegy 5 millió forint, az átlagos futamidő 15 év. Az engedélyezés jellemzően két hét. A kamattámogatott hitelek visszavezetése hozhat némi fellendülést, de a bank szakemberei sem számítanak érdemi növekedésre az idén. Úgy vélik, legkorábban 2013-ban várható javulás.

Egy budai ingatlanközvetítő iroda hirdetései
Móricz Simon 2011.10.19. Digitális 2011. október 19. Budai ingatlanközvetítő iroda hirdetései. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.