Hatályos problémák

Alaptörvénybe ütköző módon bocsátotta ki, majd alkalmazta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azokat a rendeleteket, amelyek mentén lebonyolította a 900 MHz-es frekvenciasávok árverését – vetik fel egy lapunk által megismert jogi véleményből, amely alapján több szolgáltató a bíróságon támadta meg az árverés eredményét.

A médiahatóság nyilvántartásba sem vehette volna az árverés első fordulójában a végül győztesnek kihirdetett állami konzorciumot – írják. Az NMHH augusztus negyedikén hirdette meg az árverést. Ekkor alkalmazandó szabályként egy 2006-os kormányrendeletet és egy informatikai minisztériumi (IHM-) rendeletet jelölt meg. Utóbbit 2011 tavaszán módosította a fejlesztési miniszter, megszabva, hogy az árverés első fordulójában sem a jelenlegi piaci szereplők, sem állami tulajdonú cégek nem vehetnek részt.

Október hetedikén aztán módosították a kiírást, s az irányadó jogszabályokat lecserélték két, aznapi NMHH-rendeletre, amelyek állami cégeknek már engedték az indulást. Holott Fellegi Tamás még fejlesztési miniszterként azt mondta: a piacnak kell eldönteni, hogy érdemes-e új belépőként a mobilszektorba lépnie.

t csak január elsején hatálytalanították, egy nappal a pályázók nyilvántartásba vétele előtt, de jóval azt követően, hogy lezárult a jelentkezési határidő. Mivel a miniszteri rendelet magasabb szintű jogszabály, mint a hatósági, s ellentmondás esetén a miniszteri rendelet az irányadó, tehát ennek alapján ítélik meg az állami konzorcium jelentkezésének szabályosságát is. Ráadásul az alaptörvény kimondja, hogy a hatósági rendelet nem rendelkezhet eltérően, mint a miniszteri, vagyis azok az NMHH-rendeletek, amelyek alapján a hatóság az árverést lebonyolította, érvényességükben is megkérdőjelezhetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.